Novosti / Objavljeno: 4/27/2011

Započeo popratni program 21. Marulićevih dana

Započeo popratni program 21. Marulićevih dana

Drugog festivalskog dana 21. Marulićevih dana osim večernje izvedbe Krležine Lede u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, predviđen je i bogat popratni program.

Drugog festivalskog dana 21. Marulićevih dana osim večernje izvedbe Krležine Lede u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, predviđen je i bogat popratni program.

Drugog festivalskog dana 21. Marulićevih dana osim večernje izvedbe Krležine Lede u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, predviđen je i bogat popratni program.

U foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split susrest će se intendanti, ravnatelji kazališta, te voditelji odsjeka i studenti glume iz Zagreba, Osijeka i Splita. Umjetničke akademije predstavit će rad na studijima glume, a raspravljat će se i o mogućnostima zapošljavanja budućih glumaca. Moderatori sastanka bit će Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Goran Golovko, prodekan Umjetničke akademije u Splitu.

U 11 sati u foyeru pisac i kazališni kritičar Boris B. Hrovat predstavit će dobitnike Nagrade Marin Držić za 2010. godinu. Nagrada je ustanovljena 1991. godine u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a tradicionalno se dodjeljuje na otvorenju Marulićevih dana.

U istom će prostoru u 11:30 Boris B. Hrovat zajedno s Josipom Pandurićem predstaviti zbornik Nagrada Marin Držić 2009. u izdanju Disputa iz Zagreba. U zborniku su sabrane drame koje su, prema odluci Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture, dobile Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2009. godinu.

Internetski portal drame.hr predstavit će urednica Lana Šarić u foyeru Kazališta u 12 sati. Novi internetski portal nastao je inicijativom studenata i diplomanata odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a objavljuje još neizvedene i neobjavljene drame, jednako kao one koje su već doživjele svoje postavljanje u kazalištu, te eventualne prijevode na strane jezike.Na Sceni 55 u 12:30 studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu javno će pročitati Dramu Libreto Irene Škorić, drugonagrađenu na natječaju Marin Držić za 2010, o kojoj je Stručno povjerenstvo Nagrade izreklo slijedeći sud: „Majstorstvom darovite filmske redateljice Irena Škorić suptilno montira kadrove svojeg „Libreta“, bogatog napetošću i dinamikom radnje te s razumijevanjem i strašću ponire u dramu svojih junaka iz jet-seta i polusvijeta. Oni svoju posvemašnju izgubljenost u džungli velegrada i zasićenost postojećim životnim stanjem nastoje potisnuti pustolovnom potragom za ljubavlju u svjetovima potpuno drugačijim od njihove otužne svakidašnjice, ali su naposljetku osuđeni na povratak svojim uobičajenim navikama i partnerima kojima svojim društvenim statusom i pripadaju.“

HNK u Osijeku će na velikoj sceni HNK Split s početkom u 20 sati izvesti Ledu Miroslava Krleže, jednu od dvije drame velikana naše dramske riječi koje će biti izvedene na Marulićevim danima u godini u kojoj obilježavamo 30 godina od njegove smrti. Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo.Komedija jedne karnevalske noći završni je segment Krležina trodijelnog dramskog ciklusa Glembajevi koji, zajedno s jedanaest proznih fragmenata, prikazuje uništenje životne laži jednog cjelokupnog društvenog sloja, kriminalnog novobogataškog agramerskog dekadentnog građanstva zakrinkanog u plemićki model. Redateljski koncept Ivana Lea Leme Ledu je “postavio u kontekst cijeloga Krležina ciklusa obitelji Glembay, ali Lemo nam na scenu ne dovodi ni Krležine ni vlastite suvremenike, nego arhetipske likove praznih ljudi koji su izgubili dušu zbog prokletstva roda. Zato nam na početku postmoderni kor prostitutki recitira glembajevsku povijest iz Krležine proze, od početnoga zločina u šumi do konačne propasti roda. Šumu iz koje je krenuo uspon cijele obitelji Lemo ostavlja kao znak da se ona nikada ne može istjerati iz likova pa makar se oni preselili u salone.“U predstavi igraju: Aleksandar Bogdanović, Velimir Čokljat, Nela Kocsis, Miroslav Čabraja, Tatjana Bertok Zupković, Davor Panić, Jasna Odorčić, Mira Perić Kraljik, Ljiljana Krička Mitrović, Ivana Gudelj, Justina Vojaković Fingler, Aljoša Čepl, Mislav Stanojević, Ivana Soldo