Novosti / Drama Objavljeno: 7/29/2016

Dnevnik jednog luđaka, nagrađivana mono-opera Marjana Nećaka u Kaštilcu

Dnevnik jednog luđaka, nagrađivana mono-opera Marjana Nećaka u Kaštilcu

U sklopu Splitskoga ljeta, u Kaštilcu 31. srpnja u 21 sat gostuje predstava Dnevnik jednog luđaka prema djelu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Makedonski skladatelj i glazbenik Marjan Nećak, koji je režirao te potpisao glazbu i scenografiju ove zanimljive interpretacije Gogolja, karakterizira je kao mono-operu, a glavnu je ulogu prepustio svestranom glumcu Ozrenu Grabariću.

Predstava, nastala u produkciji Moving Music Theatre, osvojila je nekoliko nagrada na Festivalu malih scena u Rijeci  - za najboljega glumca, glazbu te nagradu publike, kao i nagradu publike na ovogodišnjem Festivalu monodrame u Bitoli, gdje je i praizvedena.

Predstava neobičnom kombinacijom glazbenih i scenskih elemenata propituje iskrivljenu sliku svijeta kakva se odvija u glavi jednoga sitnog činovnika, od društva odbačenog i razočaranog čovjeka. On, zbog svog osjećaja nepotrebnosti, stvara paralelni unutarnji svemir u kojemu je  važan i moćan te kroz predstavu pratimo taj pomak do pretjeranih razmjera. Svjedočeći tako razvoju duševne bolesti  pokušavamo naći odgovor na uvijek prisutno pitanje – koji je svijet zapravo normalniji, stvarniji, koji je važniji?

Predstava je osvojila nagradu za najboljeg  glumca, najbolju glazbu te nagradu „Mediteran“  žirija Novog lista na ovogodišnjem 23. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci te nagradu publike za najbolju predstavu na 18. međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli.

Predstava se izvodi na kombinaciji engleskog i španjolskog jezika, uz hrvatske titlove.