Novosti / Concert Objavljeno: 8/4/2016

Koncert klarinetista Sobrina i pijanista Morettija u Kaštilcu

Koncert klarinetista Sobrina i pijanista Morettija u Kaštilcu

Talijanski klarinetistički virtuoz Giampiero Sobrino i pijanist Roberto Moretti nastupit će na 62. Splitskom ljetu u Meštrovićevom Kaštilcu u subotu 6. kolovoza s početkom u 21 sat. Dva vrhunska glazbenika nakon uspješnog prošlogodišnjeg nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama ovoga ljeta splitskoj glazbenoj publici predstavit će djela Donizettija, Chopina, Verdija, Poulenca, Kapustina i Shawa.

Giampiero Sobrino je s 20 godina bio imenovan prvim solo-klarinetistom u Simfonijskom orkestru RAI u Torinu, te potom i u Orkestru veronske Arene. Tijekom karijere surađivao je s najvećim dirigentima i skladateljima današnjice. Između ostalih to su bili: Sir Georg Solti, Leonard Bernstein, James Levine, Mstislav Rostropovič, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Wolfgang Sawallich, Peter Maria Giulini, Zubin Mehta, Giuseppe Sinopoli, Luciano Berio, Pierre Boulez i mnogi drugi. Nastupao je na prestižnim međunarodnim festivalima kao što su Venecijanski Biennale i Festival Aix-en-Provence, kao i u koncertnim salama u Rimu, Napulju, Padovi, Veroni, Monacu, Trstu, Torinu, Zagrebu, St. Petersburgu, Hamiltonu, Bangkoku... izvodeći bogati repertoar skladatelja kao što su: Mozart, Salieri, Donizetti, Mercadante, Ponchielli, Weber, Rossini, Strauss, Bruch, Debussy, Copland,Berio, Bernstein, Shaw, kao i praizvedbe koncerata Vacchija, Colle, Galantea i Bacalova. Sobrinovi recentni uspjesi su nastupi s orkestrima: New England Symphony u Carnegie Hallu, Sudecka Filharmonijom u Krakowu, Beijing Philharmonic Orchestra, Philharmonic Orchestra of Toulon, Orchestra Estado Mexico i s Atenskim državnim orkestrom, Sofijskom Filharmonijom, s Israel Raanana Symphonette, Kijevskom Filharmonijom,Montreal Chamber Orchestra i Camerata Bohemica Prague. Nedavno je nastupao u Carnegie Hall i Lincoln Center u New Yorku, na međunarodnim festivalima u Avignonu, Pragu, Taipeiu, Budimpešti, Montevideu, Nancyju, Bratislavi, Stockholmu, St. Gallenu, Zurichu.

Pijanist Roberto Moretti pobjednik je brojnih nacionalnih i internacionalnih glazbenih takmičenja kao solo pijanist i kao član komornih ansambala. Izveo je više od 400 koncerata, nastupajući na prstižnim festivalima poput onih u Dubrovniku, Sofiji, Palermu, te u koncertnim dvoranama poput Sala Verdi u Milanu, i kazalištu u St. Petersburgu. Surađivao je s brojnim uglednim opernim solistima. Roberto Moretti trenutno je umjetnički savjetnik u Teatro Verdi u Pisi,  Teatro Sociale u Rovigu, Operi i Baletu u Skopju, te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Na programu predstojećeg splitskog koncerta su djela: Concertino za Klarinet u B-duru Donizettija, Chopinova Balada broj 1, Op.23Koncertna fantazija za clarinet na motive iz Rigoletta Verdija u obradi Luigija Bassija, Sonata, Op.184 za klarinet i glasovir F. Poulenca, Preludij u Jazz stilu Op.53 Nikolai Kapustina, te  Koncert za klarinet Artie Shawa.