Novosti / Drama Objavljeno: 8/12/2016

Predstava Smij i suze starega Splita ponovno na programu 62. Splitskog ljeta

Predstava Smij i suze starega Splita ponovno na programu 62. Splitskog ljeta

Predstavu Smij i suze starega Splita izvest će dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 14. kolovoza s početkom u 21 sat na ambijentalnoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan. Budući da je izvedba ove predstave predviđena za 23. srpnja morala biti otkazana, u program Splitskog ljeta ubačena je ova naknadna izvedba.

Scenska adaptacija motivima izdašne proze samoukog splitskoga kroničara Ivana Kovačića pronašla je svoju idealnu pozornicu na “Judinoj ledini“ - kako Tonči Petrasov Marović naziva mitski Sustipan, groblje na kojem je i stvarno i metaforički pokopan stari Split. Nizom naturalističkih vinjeta redatelj Goran Golovko i dramaturginja Olja Lozica oživjeli su „bolja“ vremena grada kroz obredne “smij i suze“ sudionika, koji su svoje duše utkali u zrak, zemlju, kamen i more svoga grada, propitkujući načela po kojima živimo danas. Predstava Smij i suze starega Splita prilika je, stoga, da zastanemo, sjetimo se i krenemo dalje sa sviješću kako načela tih ljudi nisu bila puka ispraznost, već način opstanka i njegovanja kulturnog i urbanog identiteta čijem urušavanju svjedočimo. Ili, riječima kritičara: „Predstava nije napravljena da bi kritizirala novi Split i veličala stari, niti u njoj ima nostalgije za dobrim starim vremenima i nekadašnjim navodnim boljim životom. Ona ne gradi mitove o starom, dobrom Splitu i ne žali zbog dekadencije koja je ovladala suvremenošću...“

Od premijere na 56. Splitskom ljetu Smij i suze... odigrane su  14 puta na ambijentalnoj pozornici Sustipana, pa je tako ova topla životna drama koja se odupire danas čestoj idealizaciji prošlosti Splita postala najdugovječnija aktuelna predstava Splitskog ljeta. Živopisne uloge žitelja Veloga Varoša tumače: Ratko Glavina, Zoja Odak, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić Tudor, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Petrić, Nives Ivanković, Nikša Arčanin, Zdeslav Čotić, Goran Marković, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković, Bruno Ledenko i Pjerino Luketić.

Scenografiju predstave kreirala je Ivana Poljak, kostime osmislila Marija Maca Žarak, za oblikovanje svjetla zaslužan je Zoran Mihanović, a za scenski pokret Alen Čelić. Glazbena suradnica predstave je Nela Bujas Luketić, a jezična savjetnica Jagoda Granić.