Novosti / Drama Objavljeno: 7/18/2016

Premijera slavne Buže Živka Jeličića u Severovoj ulici

Premijera slavne Buže Živka Jeličića u Severovoj ulici

Buža, drama Živka Jeličića u režiji Zorana Mužića, premijerno će biti izvedena 19. srpnja u Severovoj ulici. Prva dramska premijera 62. splitskog ljeta izazvala je velik interes već u najavama prije početka Ljeta budući da je riječ o dramskom tekstu koji je, vjerojatno upravo zahvaljujući velikoj popularnosti njene filmske ekranizacije u maestralnoj izvedbi  Špira Guberine i Ivice Vidovića kao glavnih protagonista, vrlo rijetko postavljan u teatru

U ovoj gorko-slatkoj mediteranskoj studiji karaktera i odnosa koja počinje jednim slučajnim, naizgled bezazlenim probijanjem rupe između stanova  dvaju susjeda (a kojom se otvara čitav svijet netrpeljivosti i godinama taloženih frustracija), autorski tim i protagonisti Joško Ševo i Trpimir Jurkić kao šjor Vito i šjor Pere, te Ksenija Prohaska i Snježana  Sinovčić Vickov kao šjora Anježa i šjora Tereža,  odlučili su uroniti dublje u njen subverzivni moment. Predstavu redatelj Mužić označava kao identitetsku zbog njenog prepoznatljivog i jakog lokalnog karaktera. Identitetski karakter Buže odražava se upravo u gradnji odnosa i mentalitetno tipično splitskom okruženju koje više nije simpatično i mediteranski razigrano nego poprima radikalniju i grublju, mračniju formu, odnosno po riječima Trpimira Jurkića: - Buža je ozbiljna stvar, nije to slatkasti prostor simpatija i duhovitosti nego skrovito mjesto u kojem se formiraju frustracije, u kojem trujemo jedan drugoga.

Upravo u tom tvrdom i teškom odnosu, samo  na prvi pogled zabavnom, krije se trenutak u kojem e suočavamo sa  sobom, prepoznajemo vlastite odnose i uranjamo u istinski dramski potencijal Buže, trenutak u kojem se komedija  pretvara u farsu i grotesku.

Scenografiju za predstavu, koja se igra u samom srcu Dioklecijanove palače, potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Sara Lovrić Caparin, a glazbu Mate Matišić. Za oblikovanje svjetla zadužen je Srđan Barbarić, za oblikovanje zvuka Tomislav Luetić, a asistent redatelja je Jure Knezović. Nakon četiri izvedbe Buže tijekom Splitskoga ljeta od 19. do 22. srpnja,  predstava će iduće sezone nastaviti živjeti i na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.