Novosti / Ballet Objavljeno: 7/28/2016

Splitsko ljeto ugošćuje Anything, jednu od najboljih recentnih plesnih predstava

Splitsko ljeto ugošćuje Anything, jednu od najboljih recentnih plesnih predstava

Plesna predstava «Anything», nagrađivanog španjolskog autora Daniela Abreua, a u izvedbi uglednog Zagrebačkog plesnog ansambla, gostuje na Sustipanu 30. srpnja s početkom u 21 sat, u okviru Splitskoga ljeta. Riječ je o jednoj od ponajboljih domaćih plesnih predstava u posljednje vrijeme, nastaloj u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, a u Split stiže u stručnoj selekciji Plesne mreže Hrvatske.

U predstavi «Anything» gledatelj ne prati neku određenu priču, već tijelo u pokretu, koje  pamti sve što mu se u životu dogodilo, govori samo za sebe. Vrhunski plesači Zagrebačkoga plesnog ansambla sustvaratelji su ovoga djela pa su tijekom procesa rada istraživali i pokušali artikulirati osobne povijesti vlastitih tijela. Rezultat je poetičan ples između sna i jave, pod šumom drveća, kojeg kritičari opisuju kao dojmljivu, sugestivnu simbiozu lirskog i epskog.

U predstavi plešu nagradama hrvatskoga glumišta ovjenčani Ognjen Vučinić i Aleksandra Mišić te Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić i Nika Lilek.

Projekt Plesna mreža Hrvatske dio je opće strategije razvoja i distribucije plesne umjetnosti na nacionalnoj razini, a realizira se izvedbama prethodno selektiranih predstava u hrvatskim nacionalnim kazalištima, na nacionalnim festivalima i drugim institucijama i organizacijama koje se bave izvedbenom djelatnošću. Potporom Udruzi plesnih umjetnika Hrvatske, trenutačnom nositelju projekta Plesna mreža Hrvatske, Ministarstvo kulture razvija postprodukciju i uvjete za kontinuiranu javnu prezentaciju cjelokupne plesne produkcije na području Republike Hrvatske.

Ulaznice po cijeni od 100 do 120 kuna mogu se nabaviti na blagajni HNK Split, online putem internetske stranice Splitskog ljeta www.splitsko-ljeto.hr te pred ulazom na Sustipan pola sata prije izvedbe.