Newsi detail SLJ64

Balet HNK Split otvara 8. Šibenik Dance Festival

Balet HNK Split otvara 8. Šibenik Dance Festival

Plesni diptih If I Can / The Edge Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split u koreografiji njegova ravnatelja Igora Kirova otvorit će osmo izdanje Šibenik Dance Festivala izvedbom koja započinje u 21 sat na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila. Do 28. srpnja u sklopu festivala na srednjovjekovnim tvrđavama, tisućljetnim trgovima te u 150 godina staroj zgradi nacionalnog kazališta nastupat će vrhunske plesne izvedbe. 

Balet HNK Split otvara 8. Šibenik Dance Festival

Osim splitskog Baleta na ovogodišnjem će festivalskom izdanju nastupiti i Ballet Pécs iz Mađarske, zagrebački Plesni studio Modus, trupa Balcan Dance Project, Baletni studio HNK Split, Studio suvremenog plesa Teuta iz Čakovca, Balet riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Umjetnička organizacija plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege, Transition Dance Company iz Beograda, Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo Studio 23 iz Karlovca, studenti plesa i mladih iz Požege, Zadarski plesni ansambl, Plesni teatar Sjene iz Šibenika, Victoria Caktaš iz Splita. U sklopu Šibenik Dance Festivala je i izložba multimedijalnog umjetnika Stephana Lupina, plesne filmske večeri kao i posebni edukacijski program.

U plesnom komadu If I can na glazbenoj podlozi njemačkog skladatelja poznatog pod imenom Alva Noto plete se ljubavna priča uokvirena strašću i sentimentom: voljeti sebe kako bismo mogli voljeti drugoga, biti zajedno u ljubavi bez iluzija i očekivanja, a istovremeno biti zadovoljni i sigurni. Plesne bravure vode publiku u potrazi za odgovorima na pitanja o tome što i kako možemo dati i primiti. Plešu solisti splitskog Baleta Nikita Zdravković i Aaron Kok.

O svom koreografskom djelu The Edge ravnatelj splitskog Baleta Igor Kirov kaže: „Ples po rubu ispitivanje je sebe samoga, materije od koje smo sazdani, hrabrosti da se sunovratimo u nepoznato… Ples po rubu je dozivanje svoje unutrašnjosti i mjesto na kojem se događaju najvažnije stvari.“ Senzualne plesne duete u posljednjem dijelu triptiha izvode Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Hazuki Tanase, Pavel Aleksandrov, Aaron Kok, Salvatore Cerulli, Ivan Boiko i Remus Dimache a prate ih glazba Vivaldija, Mozarta i Bacha koju uživo izvode pijanistica Irina Smirnova i violinistica Ana Tošić D’Ambra.