Newsi detail SLJ64

Dobrodošli u Hrvatsku 2132.

Dobrodošli u Hrvatsku 2132.

Komedija Za umrijet od smijeha, nastala u koprodukciji zagrebačkih kazališta Teatar Rugantino i Planet Art, gostovat će na 64. Splitskom ljetu u Podrumima Dioklecijanove palače u četvrtak, 19. srpnja s početkom u 21 sat. U režiji Marija Kovača glumački par Gordana Gadžić i Marko Torjanac, koji je ujedno autor adaptacije, odvest će nas u zamišljenu Hrvatsku u 2132. godini.

Dobrodošli u Hrvatsku 2132.

Ishodište dramskog teksta nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga njegov je vlastiti stand-up comedy nastup prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu s kraja osamdesetih godina prošloga stoljeća. U hrvatskom uprizorenju radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas. Predstava ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje. Svojevrsni je to SF, satirička fantazija koja nam uz obilje humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnosti iz zamišljene budućnosti. Protagonisti predstave Gordana Gadžić i Marko Torjanac na svom putovanju kroz vrijeme zapravo tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti. Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni? Smijemo li biti autentični i jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima? Jesu li snovi  sigurno utočište i jesu li to uopće naši snovi? Ili točnije – čije snove sanjamo,  treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?

U predstavi se čuju i snimljeni glasovi glumaca Elizabete Kukić i Kruna Belka u ulogama Žene žabe i Spikera, te pjesme zbora LeZbor. Autorski tim osim redatelja Marija Kovača čine još i prevoditeljica Mirna Čubranić, autor adaptacije Marko Torjanac, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin te kostimografkinja Ana Fucijaš. Glazbu je birao redatelj Kovač, glazbenu obradu potpisuje Milorad Stranić, oblikovatelji svjetla i zvuka su Aleksandar Mondecar i Damir Rončević.