Newsi detail SLJ64

Kocka pada u 5 do 12 i na 64. Splitskom ljetu po 40. put

Kocka pada u 5 do 12 i na 64. Splitskom ljetu po 40. put

Plesna predstava 5 do 12 Igora Kirova  u izvedbi Baleta HNK Split vraća se na sustipansku pozornicu i na 64. Splitskom ljetu. Kirovljeva Rubikova kocka, jednako aktualna kao i prije tri godine kad je zadivila publiku u sklopu 61. Splitskog ljeta, moći će se pogledati u četvrtak, 26. srpnja s početkom u 21.30. Bit će to četrdeseta izvedba jednosatnog plesnog komada koji je, osim na Splitskim ljetima i sezoni Hrvatskog narodnog kazališta Split vidjele tisuće gledatelja na pozornicama u Bratislavi, Ljubljani, Sarajevu, Ohridu, Bitoli, Štipu, Beogradu i Šibeniku.

Kocka pada u 5 do 12 i na 64. Splitskom ljetu po 40. put

„Maštao sam o savršenosti 12 kocaka u 12 scena sa 12 plesača, koju nikada nisam mogao dobiti jer taman kada bih pomislio 'postigao sam je' – sve bi se srušilo poput kule od karata i ponovno sam započinjao novu igru mog života nazvanu jednostavno 5 do 12 kaže Igor Kirov, ravnatelj Baleta HNK Split, najistaknutiji makedonski plesač i koreograf bogate međunarodne karijere o poticajima za ovu svoju koreografiju. Predstava prikazuje šest razdoblja ljudskog života koja se izmjenjuju u beskrajnom kontrapunktu gesti i pokreta. „Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne – sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti ishod ili ne. Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12 znači da uvijek moramo biti spremni na sve“, riječi su Igora Kirova o onome što ga je vodilo kroz stvaralački proces.

Za predstavu je originalnu glazbu skladao Kiril Džajkovski, nagrađivani makedonski producent i priznati, višestruko nagrađivani, autor filmske i kazališne glazbe, koji je kombinacijom klasične, elektroničke i etno-glazbe stvorio jedinstvenu zvučnu kulisu ovog virtuoznog plesnog doživljaja.

U čarobnom ambijentu Sustipana u 40. izvedbi 5 do 12 otplesat će solisti i članovi ansambla Baleta HNK Split: Sanja Bikić, Matea Milas,Ajla Kadrić, Irina Čaban Bilandžić, Korana Bilan, Minori Nakayama , Ivan Boiko, Remus Dimache, Romulus Dimache, Askhatbek Yusupzhanov, Uroš Škaper i Pavel Aleksandrov.

Autorski tim, osim spomenutih koreografa Kirova i skladatelja Džajkovskog čine kostimograf Aleksandar Noshpal, jedan od najistaknutijih makedonskih modnih dizajnera, scenograf Matija Kovač, asistentica koreografa Mojca Majcen, baletna majstorica Albina Rahmatullina, te oblikovatelji svjetla i tona  Srđan Barbarić i Petar Ivanišević.