Newsi detail SLJ64

(Ne)sretni u dvoje

(Ne)sretni u dvoje

Dramska predstava Dvoje Teatra Exit gostuje na 64. Splitskom ljetu izvedbom u Podrumima Dioklecijanove palače u utorak, 31. srpnja s početkom u 21 sat. Nastala prema tekstu Jima Cartwrighta, u režiji Matka Raguža i izvedbi glumačkog para Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka. Priča je to o životu, priča, isječci iz života. Nekad veseli, a nekad tužni, kao što život i jest.

(Ne)sretni u dvoje

Dvoje se pred gledateljem rastvara u dinamičnu paletu kratkih slika i jednostavnih dijaloga pomoću kojih se dekonstruiraju karakteri i životi protagonista, prikazujući nam sedam složenih odnosa. Neke karakterizira život u prošlosti, druge skamenjenost u sadašnjosti, no kod svih je osjetno prisutan manjak komunikacije s drugima i sa samima sobom. Njihove maske i lijepo uređene vanjštine kriju potisnutu nesreću ili frustraciju. Redatelj Raguž, koji potpisuje i scenografiju na sceni stvara pub kao mjesto susreta različitih ljudi koji u takvoj neformalnoj atmosferi razotkrivaju intimne detalje iz svojih života. Dvoje nam, osim klasičnog pitanja o mogućnosti partnerstva, postavlja i pitanje o mogućnosti osobne realizacije bez kompromitiranja vlastite autentičnosti. Kazališna je to avantura dvoje vrsnih glumaca i njihovih 14 uloga utopljenih u žamor café– barova, zvuk džuboksa, dim cigareta, a sve uz zavodljivi zvuk saksofona.

utor teksta Jim Cartwright britanski je glumac koji je slavu stekao kao dramatičar: njegove su drame izvođene širom svijeta, osvojile su brojne nagrade i priznanja te su prevedene na više od 35 jezika. Mnoga njegova djela uvrštena su u kurikule srednjih škola, koledža i sveučilišta u Velikoj Britaniji.

Predstava je na 25. festivalu glumca u Iloku ove godine dobila nagradu Vanja Drach kao najbolja predstava u cjelini.

Dvoje  se igra u prijevodu Tomislava Kuzmanovića, saksofon u predstavi svira Jakša Jordes, glazbu potpisuje Willem Miličević, kostimografkinja je Marita Ćopo, a oblikovatelj svjetla i projekcija je Deni Šesnić.