Newsi detail SLJ64

Orfej u Dioklecijanovim) podrumima

Orfej u Dioklecijanovim) podrumima

Autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro Orfej sluša radio, u izvedbi dubrovačkog kazališta Marin Držić, predstavit će se publici 64. Splitskog ljeta u ponedjeljak, 23. srpnja, u 21 sat u Podrumima Dioklecijanove palače.

Orfej u Dioklecijanovim) podrumima

Nakon Hoerspiela i Etera nad Berlinom Pavlica Bajsić Brazzoduro ne posustaje na svom pionirskom putu revitalizacije radiofonijskog teatra. Svojim novim komadom Orfej sluša radio vodi nas u bezvremenski mit o Orfeju, koji se zbog ljubavi prema voljenoj Euridiki spušta u podzemni svijet kako bi od Hada zatražio da mu vrati preminulu ženu. Sa svijetom podzemlja ovaj Orfej pak komunicira šifriranim porukama koje sluša na radijskom prijemniku u svom automobilu, a mističnu vezu između radija i smrti  Pavlica Bajsić Brazzoduro smješta, prigodno, u magično podzemlje Dioklecijanove palače, za koje splitska pjesnikinja Gordana Benić tvrdi da još uvijek zrači „neobjašnjivom kozmičkom energijom”. Upravo tamo poetična će radijska igra uvesti gledatelje u svijet glazbe i plesa u kojem, usprkos oproštaju kao glavnom lajtmotivu ovog djela, ostaje dovoljno etera za utjehu zvukom i maštom.

Uloge igraju, odnosno u podzemlje se spuštaju Frano Mašković, Marija Šegvić, Zdeslav Čotić, Helena Kovačić, Jadranka Katić, Adem Gušić i Dejan Seferović.