Newsi detail SLJ64

Prvo gostovanje splitskog Baleta u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara

Prvo gostovanje splitskog Baleta u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara

Baletna predstava Derviš i smrt, u izvedbi Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split i koreografiji Igora Kirova a na izvornu glazbu Gorana Bojčevskog, predstavit će se publici 69. Dubrovačkih ljetnih igara izvedbama 9. i 10. kolovoza s početkom u 21:30 sat u Parku Gradac. Ovo gostovanje prvi je nastup splitskog Baleta na Dubrovačkim ljetnim igrama u povijesti ove manifestacije.

Prvo gostovanje splitskog Baleta u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara

Derviš i smrt praizveden je u kolovozu prošle godine na 63. Splitskom ljetu. Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf Igor Kirov, od 2016. ravnatelj Baleta HNK Split,  posegnuo je ovom predstavom u bogato tkivo istoimenog remek-djela Meše Selimovića, jednog od najznačajnijih romana 20. stoljeća s naših prostora. Kirovljeva koreografija pokušava zaroniti u podsvjesno, u potragu za ljudskom biti. „Moj je zadatak kao koreografa prikazati suočenje s vlastitom dušom i pokušaj oslobođenja duše, što bi u konačnici, kad svi zastanemo i udahnemo,  svakome trebalo biti cilj“, govorio je Kirov povodom premijere. Libretist Sašo Dimoski, mladi makedonski teatrolog, dramaturg i književnik značajnog i opsežnog opusa, narativnu Selimovićevu teksturu reorganizirao je u devet cjelina, glavnih scena preko kojih se romaneskna fabula asocijativno povezuje s devet arhetipskih putovanja duše i tijela - od osobnog pakla, preko osobnog čistilišta, do osobnog, intimnog raja. Glavna se dramaturška intervencija u odnosu na Selimovićev roman odnosi na uvođenje lika duše samoga protagonista, derviša Ahmeda Nurudina. Trijada derviš, njegova duša, smrt osnova je na kopjoj se izgrađuju međusobni odnosi  svih likova u libretu ovog suvremenog baleta.

Originalnu glazbu skladao je Goran Bojčevski, makedonski klarinetist sa slovenskom adresom, skladatelj impresivnog opusa u kojem spaja klasičnu glazbu, jazz i balkansku etno glazbu. Glavnu temu glazbe Derviša i smrti nose klavir i gudači, uz korištenje elektronike i specifičnih istočnjačkih puhačkih instrumenata, duduka i neya.  Ostatak autorskog tima predstave čine Aleksandar Nošpal, jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa i modnih dizajnera, redoviti kreativni suradnik Igora Kirova, te scenograf Slaven Raos.

Naslovnu ulogu derviša Ahmeda Nurudina tumači nacionalni prvak Tomislav Petranović koji je upravo za ovu kreaciju dobio najvrijedniju domaću kazališnu nagradu, onu Hrvatskog glumišta. Uloga Ahmedove duše povjerena je solistici splitskog Baleta Ajli Kadrić, a ostale solističke uloge tumače: Salvatore Cerulli, Romulus Dimache, Aaron Kok, Remus Dimache, Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko, Askhatbek Yusupzhanov, Mario Buličić i Uroš Škaper.