Newsi detail SLJ64

Raskoš Aide i na 64. Splitskom ljetu

Raskoš Aide i na 64. Splitskom ljetu

U, po mnogima, najraskošnijoj splitskoj Aidi dosad, premijerno postavljenoj prije četiri godine u režiji Dražena Siriščevića, i ove će godine uživati publika Splitskog ljeta. Na programu su dvije izvedbe: u utorak 24. srpnja i u četvrtak 26. srpnja s početkom u 21 sat na Peristilu. Po prvi put peristilskim će Aidama ravnati žena, proslavljena talijanska dirigentica Gianna Fratta, prva žena koja je ravnala Berlinskim simfonijskim orkestrom.

Raskoš Aide i na 64. Splitskom ljetu

Kao protagonisti nastupit će operne zvijezde predvođene talijanskom sopranisticom Danielom Schillaci u naslovnoj ulozi, splitskoj opernoj publici dobro poznata iz svojih dosadašnjih brilijantnih nastupa u operama Madama Butterfly i Moć sudbine, izvedbe Verdijeva Requiema i uloge Abigaille u ovogodišnjem premijernom peristilskom Nabuccu. Dramski tenor Renzo Zulian, pjevač bogate međunarodne karijere bit će Radames, bas Božo Župić egipatski kralj, a mezzosopranistica Sofia Janelidze, tumači će Amneris, kao i prije dvije godine. Proslavljeni bariton Devid Cecconi, nakon što ga je splitska publika upoznala u interpretaciji naslovne uloge u Nabuccu, u izvedbama Aide utjelovit će Amonasroa, nacionalni operni prvak Ivica Čikeš i ove će godine tumačiti ulogu Ramfisa, dok će lirsku ariju Svećenice po prvi put otpjevati mezzosopranistica Bjanka Ivas, a u ulozi Glasnika nastupit će Vinko Maroević. U spektakularnoj produkciji osim nabrojenih solista nastupaju Zbor, Orkestar i Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Peristilska Aida od samih početaka festivala zauzima njegovo središnje mjesto postavši gotovo sinonimom Splitskog ljeta. Već nakon prve Aide na Splitskim ljetnim priredbama 1954. novinski je kroničar zapisao riječi koje podjednako važe i danas: „Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“

Osim redatelja Siriščevića autorski tim, između ostalih, čine i scenograf Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, koreografiju supotpisuju Oskar Harmoš i Dinko Bogdanić, zborovoditeljica je Ana Šabašov, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.