Newsi detail SLJ64

U sklopu Splitskog ljeta Heritart festival – dvije baletne večeri u Saloni

U sklopu Splitskog ljeta Heritart festival – dvije baletne večeri u Saloni

Zaštitničko more i Mediterraneo Suite dva su baleta, prvi u koreografiji renomiranog koreografa i ravnatelja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split Igora Kirova a drugi u produkciji talijanskog Daniele Cipriani Entertainmenta. Nije im zajedničko samo simboličko spajanje dviju strana jadranske obale i tematiziranje zajedništva i slavlja različitosti, nego i što su rezultat međunarodnog projekta Heritart, koji je financirala Europska komisija i u kojem je partner i HNK Split. Oba plesa mogu se pogledati besplatno u amfiteatru u Saloni: Zaštitničko more na rasporedu je u nedjelju, 29. srpnja u 21 i 30, a Mediterraneo Suite u ponedjeljak, 30. srpnja u isto vrijeme, 21 i 30.

U sklopu Splitskog ljeta Heritart festival – dvije baletne večeri u Saloni

Zaštitničko more: plesom za različitost i protiv predrasuda

Zaštitničko more plesni je diptih, čija dva dijela nose naslove The Edge i From Side to Side, u kojima se štiti i slavi različitost i odbacuju se predrasude, a sve jezikom pokreta, plesa i glazbe. Dok je pokret tijela univerzalni komunikacijski sustav koji nastoji preskočiti različite oblike buke u komunikacijskom kanalu, more simbolizira mjesto susreta, duhovnog prepoznavanja te zajedničkog povijesnog i kulturnog habitata. Upravo je zato za izvedbu odabran mitski ambijent amfiteatra u Saloni, kao mjesto koje predstavlja komunikaciju s kulturom koja ga je izgradila i ostavila nam ga u naslijeđe. U prvom dijelu diptiha pokretom će komunicirati Ajla Kadrić, Jaclyn Ann Higgins, Irina Čaban Bilandžić, Matea Milas, Hazuki Tanase, Pavel Aleksandrov, Aaron Kok, Salvatore Cerulli, Ivan Boiko i Remus Dimache a prate ih glazba Vivaldija, Mozarta i Bacha. From Side to Side izvode Salvatore Cerulli, Jaclyn Ann Higgins, Aaron Kok, Ajla Kadrić na glazbenoj podlozi Balanescu Quarteta.

 

Mediterraneo Suite: plesno putovanje prostor-vremenom Sredozemlja

Dva glavna muška lika, Čovjek Zemlje i Čovjek Mora, čine osnovnu nit poveznicu ovog plesnog djela, te nas uvode u složenu mrežu međuodnosa čime zrcale konflikte i razilaženja onih koji dijele isti izvor, isto more. Ova dirljiva plesna predstava podsjeća da su zajedništvo i razumijevanje mogući, i to ne samo na simboličkoj razini.

Pod vodstvom baletne majstorice Stefanie Di Cosmo i na glazbenoj podlozi Claudea Debussyja te mediteranske narodne glazbe plesno putovanje predvode Andrea Caleffi, Ilaria Grisanti, Marco Lo Presti, Davide Pietroniro i Mattia Tortora.

Daniele Cipriani Entertainment pokrenuo je renomirani talijanski umjetnik Daniele Cipriani. Stekavši formalno obrazovanje na Accademia Nazionale di danza u Rimu, počeo se baviti organiziranjem različitih događaja, kao što su tečajevi i konferencije na talijanskim sveučilištima Roma Tre i Sapienza, a njegova produkcijska kuća danas se bavi organizacijom i promocijom kulturnih događaja, pri čemu su neki od međunarodnog ugleda i važnosti. Za svoj rad primio je brojne nagrade, kao što je Srebrna ploča Predsjednika Carla Azeglia Ciampia. Osim što je bio idejni začetnik i umjetnički direktor raznih festivala, surađivao je, ili surađuje, s mnogim međunarodnim umjetničkim organizacijama, među kojima su i Paul Szilard Production inc iz New Yorka, The Lab art & media iz Berlina te promovira i predstavlja Limon Dance Company, Martha Graham Dance Company, Susanne Linke, Principals of New York City Ballet, Compagnia Portoghese de Bailado Contemporaneo, BJM Danse Les Ballet Jazz iz Montreala i brojne druge.

HNK Split partner u projektu za revitalizaciju europske kulturne baštine

Oba programa dio su festivala Heritart koji je nastao u sklopu istoimenog projekta financiranog iz programa Europske komisije Creative Europe, čiji je cilj pružanje potpore razvoju kulturnih i medijskih projekata.

Heritart je osmišljen kako bi promovirao i štitio europsku kulturnu baštinu, podsjetio na njezine izvore, ali i na njezinu suvremenu ulogu kao prostora koji ne samo podsjeća na zajedničke civilizacijske temelje, nego i izvedbenim umjetnostima – dovodeći suvremene izvedbe i publiku – želi toj istoj baštini udahnuti novi život. Nositelj je projekta I Borghi Srl iz Rima, a partnerske su organizacije HNK Split te Nacionalni Institut za kulturna istraživanja i trening iz Rumunjske. Cilj HERITART-a je promocija europske kulturne baštine kroz prenošenje nove vizije arheoloških lokaliteta, osmišljena kao istinska vrijednost za kulturni razvoj Europe.  Projekt HERITART donosi nove modele umjetničke izvedbe kroz dva Festivala s nacionalnim produkcijama i internacionalnim koprodukcijama, s multidisciplinarnim formatom unutar kojega će jedan od glavnih alata u komunikaciji biti video mapping i dizajn svjetla te s nizom pratećih aktivnosti čija je namjera stvoriti mrežu znanja i suradnje na umjetničkim projektima vezanima za baštinske lokalitete. Cilj projekta je postati međunarodnom referencom za umjetničko upravljanje na arheološkim i povijesnim lokalitetima, kreirajući novu bazu znanja i dajući uvid u nju  svim dionicima, te stvarajući novu, modernu viziju kulturne baštine.