Izložba Trkači Dubravke Lošić na 66. Splitskom ljetu

Izložba Trkači Dubravke Lošić na 66. Splitskom ljetu

U srijedu 15. srpnja, u sklopu 66. Splitskog ljeta, u Klaustru crkve sv. Frane u Splitu otvara se izložba Trkači Dubravke Lošić, suvremene umjetnice rođene 1964. u Dubrovniku. Ciklus je to od 13 velikih formata u kombiniranoj tehnici asemblaža, nastalih u razdoblju od 2007. do 2010. Likovna su to djela koja govore neprekidnoj dinamici pokreta, potrazi za većim prostorom, širenju teritorija i granica, padanju i uspinjanju.

Izložba Trkači Dubravke Lošić na 66. Splitskom ljetu

Figure trkača nešto veće od prirodne ljudske veličine predstavljaju veliku sliku uznemirenog svijeta, zapisala je u katalogu kuratorica izložbe Margarita Sveštarov Šimat, likovna kritičarka koja već godinama prati rad Dubravke Lošić. „Veliki su Trkači u svojem nemiru, buci i brujanju psihomahija – duševna borba.   Slika su izgubljenog zlatnog sklada i euritmije slikara panatenejskih amfora i klasičnog aristotelijanskog logocentrizma. U ditirampski se metar upliće metež i zbrka, bujanje kaosa, aritmija, panika i phobos koji trku pretvara u bijeg. Ukazuje se u rezonancama Picassova Guernica i Dubravki svojstvena palindromija čitanja po kojoj  pogled uvijek ima još jedan povratni impuls.“

Dubravka Lošić rođena je 1964. godine u Dubrovniku. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1988. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ferdinanda Kulmera. Apsolvent je povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlaže od 1983. godine na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je tuzemnih nagrada a 1992. godine proglašena u Parizu slikaricom tromjesečja Nouvel Art du Français. Osim slikarstva, instalacija i objekata; bavi se scenografijom i kostimografijom. Živi u Dubrovniku gdje radi kao slobodna umjetnica.

Izložba u Klaustru splitske crkve sv. Frane bit će otvorena do 30. srpnja.