EasyDNNNews

Besplatnim koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta na trgu pred Kazalištem započinje koncertni program 67. Splitskog ljeta

Besplatnim koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta na trgu pred Kazalištem započinje koncertni program 67. Splitskog ljeta

Koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta na splitskom Trgu gaje Bulata u petak 16. srpnja s početkom u 21 sat započinje festivalski koncertni program. Ugledni komorni ansambl koji čine gitaristički virtuozi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić na prvom u nizu besplatnih koncerata na trgu pred Hrvatskim narodnim kazalištem Split izvest će djela L. Boccherinija, A. Vivaldija, A. Piazzolle, N. Njirića, G. Tudora, S. Prokofjeva i G. Gershwina. Ulaz na koncert moguć je s besplatnim ulaznicama koje se predižu na blagajni kazališta.

Besplatnim koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta na trgu pred Kazalištem započinje koncertni program 67. Splitskog ljeta

Hrvatski gitarski kvartet prvi je svoj koncert održao 2016. Već sljedeće godine dobili su nagradu Hrvatske radiotelevizije Orlando za najbolji koncert.

Gitarist Zoran Dukić (Zagreb, 1969.) počeo je učiti gitaru sa šest godina; diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Darka Petrinjaka, a usavršavao se kod Huberta Käppela na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Pobjednik je niza najvažnijih svjetskih natjecanja gitare kao što su Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Fallai Francisco Tárrega, a do danas je jedini koji je pobijedio na oba natjecanja Andrés Segovia (u Granadi i u Palmi de Mallorci). Na najvećemu je španjolskome gitarskom natjecanju u Madridu, održavanom pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe. Osim toga, na mnogim je nadmetanjima osvojio i nagradu publike. Nastupao je (solistički i uz orkestralnu pratnju) na svim kontinentima; osobitu pozornost posvećuje suvremenoj glazbi pa se na njegovim koncertima često nalaze skladbe Takemitsua, Henzea, Reilyja, Cartera i Gubajduline, a mnogi su mu skladatelji i posvetili svoja djela. Održava turneje na kojima izvodi cjelovečernje programe s Bachovom glazbom; također gaji posebnu sklonost za španjolski, odnosno južnoamerički glazbeni idiom, od Sora do Albéniza te od Tárrege do Villa-Lobosa. Snimao je za diskografske tvrtke u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji i Kanadi. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu i  na Hochschule für Musik u Aachenu te na Visokoj glazbenoj školi u Barceloni.

Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo glazbeno obrazovanje u suradnji sa Luanom Sapunxijem. 2002. godine seli u Zagreb i nastavlja naobrazbu u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. godine. Od 2009. do 2013. godine se usavršavao kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio. Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima među kojima se izdvajaju natjecanje Christopher Parkening u Malibuu (2012., SAD),Schadt u Allentownu (2011., SAD), Maurizio Biasini u Bologni (2011., Italija) te natjecanje Michele Pittaluga u Alessandriji (2007., Italija) .Çeku je prvu studijsku ploču objavio 2008. godine pod etiketom američke diskografske kuće Naxos. Iste je godine nagrađen godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Također, 2005. godine dobiva nagradu Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež, te osvaja natjecanje Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen.

Petrit Çeku svira na gitari američkog graditelja Rossa Gutmeiera.

 Maroje Brčić rođen je u Dubrovniku gdje i danas živi. Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio otac, Stefanin Brčić. Srednju glazbenu školu završio je u klasi prof. Istvána Römera, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, redoviti je član ocjenjivačkih vijeća na natjecanjima u Hrvatskoj te često drži stručna predavanja i seminare. Na koncertnim podijima prisutan je više od dvadeset pet godina i to kao solist, solist uz orkestar i kao član raznih komornih tijela. Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Potaknuo je brojne autore da pišu za gitaru, pa su tako svoja djela za jednu ili više gitara, za gitaru i flautu te tri gitare i glas napisali ugledni skladatelji: Željko Brkanović, Nikša Njirić, Ivo Josipović, Berislav Šipuš, Philip Bracanin, Anđelko Klobučar i Zoran Juranić. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Diplome Milka Trnina (s Dubrovačkim gitarskim trijom), a za koncert sa Zoranom Dukićem na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađen je uglednom nagradom Orlando.U izdanju Matice hrvatske – Ogranak Dubrovnik objavio je knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja, a za diskografske kuće u Hrvatskoj i Austriji snimio je šest kompaktnih ploča.

Tvrtko Sarić rođen je Gospiću. Glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci gdje se tri godine školovao u klasi Nikole Jedrlinića da bi potom maturirao u Zagrebu u klasi prof. Ištvana Römera. Diplomirao je u klasi prof. Darka Petrinjaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Na Visokoj školi za glazbu u Lovranu pohađao je jednogodišnju specijalizaciju u klasi prof. Gorana Listeša. Tijekom studija i kasnije, usavršavao se na domaćim i međunarodnim majstorskim tečajevima. (V. Dešpalj, M. L. Saomarcos, A. Carlevaro). Koncertirao je u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist, nastupao je s Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Od 2016. godine nastupa u kvartetu gitara (Zoran Dukić, Petrit Ceku i Maroje Brčić). S Kvartetom je, 2017. godine, na 68. dubrovačkim ljetnim igrama, dobio nagradu Orlando (nagradu dodjeljuje HRT za najbolji  koncert). Snima za diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji. Dobitnik je nagrade Porin (autorski nosač zvuka Berislava Šipuša, „Zajedno“, Cantus, 2018.).

Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije. U zvanju višeg predavača zaposlen je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, te na Glazbenoj školi u Črnomlju. Na spomenutom odjelu 2012. godine osnovao je pjevački zbor „Degenija“. Za „izvrsna postignuća u umjetničkom radu i vođenju Zbora“ nagrađen je 2017. godine Rektorovom nagradom.