en-UShr-HR

68 Splitsko ljeto news detail

Nina Obuljen Koržinek "U vremenima krize i ratova ne dopuštamo da muze šute"
Na Peristilu otvoreno 68. Splitsko ljeto

Nina Obuljen Koržinek "U vremenima krize i ratova ne dopuštamo da muze šute"

Na splitskom je Peristilu večeras otvoreno 68. Splitsko ljeto. Prije izvedbe prve festivalske premijere, opere Simon Boccanegra Giuseppea Verdija u izvedbi Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, Festival je otvorenim proglasila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, izaslanica Predsjednika Vlade, Nina Obuljen Koržinek. 

Nina Obuljen Koržinek "U vremenima krize i ratova ne dopuštamo da muze šute"

Ministrica je pozdravila prisutne “na početku još jednog bogatog izdanja Splitskog ljeta”. Potom je zahvalila “svim umjetnicima, glazbenicima, glumcima, redateljima, svim organizatorima, djelatnicima Hrvatskog narodnog kazališta Split, svima onima koji su u protekle dvije godine pandemije dali svoj ogroman doprinos da hrvatsku kulturu održimo otvorenom i da nastavimo s programom, na radost umjetnika i publike. Kao ministrica svjedočila sam koliko je u drugim zemljama bilo teško ponovo otvoriti, kazališta, kina, koncertne dvorane. U vremenima krize i ratova ne dopuštamo da muze šute jer nam je umjetnost tisućama puta dokazala koliku snagu daje iznimno potrebnom opstanku duha i identiteta. Večeras ćemo, na ovoj pozornici, gledati uzbudljivu priču, prepunu političkih intriga, izdaje i mržnje. Zahvaljujući upravo geniju Verdijeve umjetnosti, mi za Simona Boccanegru znamo, a sve smo ostale duždeve i kneževe, ratove i bitke zaboravili.” 

Nakon što je ministrica Festival proglasila otvorenim, solisti Baleta HNK Split Matea Milas i Aubin Le Marchand razvili su festivalsku zastavu, 

Otvorenju Festivala je, u ime njegovog visokog pokrovitelja, Predsjednika Republike Hrvatske, prisustvovao njegov izaslanik i posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima kao i Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Andro Krstulović Opara. 

Do 14. kolovoza 51 izvedba opernih, dramskih, baletnih i koncertnih priredbi, literarni programi i likovne izložbe, pretvorit će Split u grad umjetnosti.