en-UShr-HR

68 Splitsko ljeto news detail

Drama koja se preodijeva u farsu

Drama koja se preodijeva u farsu

Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku gostovat će na 68. Splitskom ljetu izvedbom groteskne drame Udovice glasovitog poljskog dramatičara Sławomira Mrożeka u srijedu 20. srpnja s početkom u 21h na Sustipanu. Čavrljajući o svojim preminulim muževima dvije udovice iznenada otkrivaju kako je svaka od njih bila u vezi s mužem one druge. Od uzvišene i tužne, situacija se preobraća u smiješnu, drama se, sasvim tipično za Mrożekov opus, preodijeva u farsu.

Drama koja se preodijeva u farsu

Sławomir Mrożek najprevođeniji je i najizvođeniji poljski dramatičar nakon Drugog svjetskoga rata. „Jednočinka Udovice Mrożekov povratak teatru apsurda“ zapisao je redatelj Jasmin Novljaković. „To je određena alegorija kazališta u kojoj se Konobar predstavlja u ulozi dramaturga i šaptača. Ona je svojevrsni preokret u smjeru black comedy, pesimistička vizija svijeta koji je neraskidivo vezan sa smrću, mada apsurdni dijalog i akcija daju komadu ironični smisao. Drama započinje susretom dviju udovica koje je spojila zajednička smrt muževa. Umrli su u dvoboju, ispostavlja se da su sahranile ne samo muževe, već i ljubavnike. Dijalog podsjeća na mehaničko brbljanje, tipičnu stereotipnu konverzaciju koja u svojoj konstrukciji podsjeća na slavni dijalog u Ćelavoj pjevačici. Kad se pojavi Treća u njoj će pronaći uzrok svoje nesreće.“

Udovice je Mrożek napisao nakon pet godina pauze u dramaturškoj djelatnosti, 1989. u Meksiku. Osobna situacija teškog zdravstvenog stanja i meksička kultura u kojoj smrt nije tabu, već se o njoj govori kao o nečemu poznatom i svakodnevnom te je od malih nogu prisutna u odgoju djece, zasigurno su pogodovali nastanku ove drame. U Udovicama Mrożek po prvi puta stavlja smrt u središte problema samoga djela.

U predstavi igraju: Matea Grabić Ćaćić, Ivana Soldo Čabraja, Ivana Gudelj Tešija, Antonio Jakupčević, Aljoša Čepl i Miroslav Čabraja.

Jasmin Novljaković redatelj i glumac od 1988. godine bio je glumac u Poljskoj gdje studira režiju na Kazališnoj akademiji u Varšavi. Nakon povratka u Hrvatsku, 1998. godine, režira oko 40 predstava. Prevodi s poljskog jezika i jedan je od najvežćih poznavatelja poljskog teatra u nas.

Gostovanje osječkog nacionalnog kazališta još je jedna realizacija sporazuma o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta potpisanom prošle godine.