en-UShr-HR

68 Splitsko ljeto news detail

Grandiozna glazbeno-scenska priča o nemilosrdnoj princezi čije ledeno srce otopi Ljubav

Grandiozna glazbeno-scenska priča o nemilosrdnoj princezi čije ledeno srce otopi Ljubav

Puccinijeva Turandot vraća se na Splitsko ljeto, u monumentalni ambijent pred Galerijom Meštrović, s dvije izvedbe 8. i 10. kolovoza s početkom u 21 sat. Grandioznu oproštajnu operu velikog majstora izvest će ansambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split. Prvom će izvedbom ravnati maestro Ivo Lipanović, a u drugoj debitira maestro Veton Marevci. Redateljski je 2016., na 62. Splitskom ljetu, predstavu postavio Ozren Prohić a kao protagonisti nastupit će Daniela Schillaci u naslovnoj ulozi, Max Jota kao Calaf, Mate Akrap u ulozi Timura, Antonija Teskera kao Liu, te Ante Ivić, Jurica Jurasić Kapun, Vinko Maroević, Riccardo Palazzo i Vlatko Belas uz Zbor, Orkestar i Balet HNK Split te dječji zbor splitske glazbene škole Josip Hatze. 

Grandiozna glazbeno-scenska priča o nemilosrdnoj princezi čije ledeno srce otopi Ljubav

Turandot na mnogo načina stoji na razmeđi svjetova. Jedinu talijansku impresionističku operu Puccini je pisao pred smrt i nije ju uspio završiti tako da je Turandot kompletirao Franco Alfano, napisavši završni veliki duet Turandot i Calafa o ljubavi koja pobjeđuje. Puccini je svojim posljednjim djelom zauvijek izišao iz opernog verizma smjelo se prepuštajući novim glazbeno-scenskim izazovima, pa i novom duhu vremena, ali ostajući ustrajan u tome da njegove tragične heroine stradavaju ili trijumfiraju u sve spektakularnijem i egzotičnijem okružju. 

Libreto Turandot napisali su Giuseppe Adami i Renato Simoni prema istoimenoj drami Carla Gozzija. Radnja se događa u carskoj Kini, u Pekingu prije mnogo godina. Prelijepa Turandot, “princeza ledenog srca” odbija prosce tako da im postavlja tri teške zagonetke. Pravila su: prosac koji točno odgovori na sva tri pitanja dobije princezinu ruku, oni koji pogriješe gube glavu. U masi pred carskom palačom su i svrgnuti car Timur, njegov sin Calaf i sluškinja Liu, potajno zaljubljena u Calafa. Zatravljen princezinom ljepotom, Calaf pristaje odgovarati na zagonetke. “Nada” je njegov točan odgovor na pitanje “Što se rađa svake noći i umire s jutrom?” Potom ga princeza pita “što to treperi vrelo i crveno, a nije vatra?”, na što Calaf kaže kako je to krv. Treće pitanje je što je to poput leda a gori kao vatra. Kad Calaf odgovori da kako je to ljubav, Turandot se, po pravilu, mora za njega udati. Vidjevši njezin očaj zbog toga, Calaf joj ponudi da mu može odrubiti glavu ako do jutra sazna njegovo ime. Stražari dovode staroga Timura, no Liu požrtvovno kaže kako samo ona zna Calafovo ime i potom se ubija da sačuva dragocjenu tajnu. Naposljetku, jednim poljupcem Calaf otapa ledeno princezino srce i opera završava u slavlju Ljubavi. 

Na premijeri prije šest godina monumentalna ljepota Galerije Meštrović pokazala se kao pravo prizorište za priču o sukobljenim etičkim principima zbog kojih su glave stalno na pladnju, ali i o neustrašivoj potrazi za puninom ljubavi.  

Brojni autorski tim predstave, pored dirigenata Lipanovića i Marevcija i redatelja Prohića, čine: Ivica Kalebić i Ozren Prohić koji su adaptirali scenu, kostimografkinja Mirjana Zagorec, zborovođa, Veton Marevci, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, suradnica redatelja, koreografkinja, zadužena za scenski pokret Jasna Frankić Brkljačić, a dječji zbor je uvježbala Nela Bujas Trpković.