Predstave / Koncert Objavljeno: 17.2.2021.

Simfonijski koncert

Simfonijski koncert

Franz Joseph Haydn (1732 – 1809), središnja europska ličnost  u razvoju zrelog klasičnog glazbenograzdoblja, u svom je dugom i plodnom stvaralaštvu najveće dosege dao u području instrumentalne glazbe i trajno je zaslužan za njezin razvoj i puno osamostaljenje u drugoj polovici osamnaestog stoljeća.

Od njegovih četrdesetak koncerata, za violinu, violončelo, klavikord i brojne druge instrumente, Koncert za trubu i orkestar u Es-duru jedan je od najizvođenijih i najcjenjenijih. Nastao je u završnom, londonskom razdoblju Haydnova stvaralaštva i suveren je odraz njegove pune skladateljske samosvijesti. Posvetio ga je velikom prijatelju AntonuWeidingeru, tadašnjem virtuozu na tom instrumentu i čovjeku zahvaljujući čijim tehničkim inovacijama je uopće postajalo mogućim da truba s vremenom postane solističkim instrumentom koji omogućuje muziciranje ne samo u gornjem, nego i srednjem i donjem registru. Haydnse novim izvođačkim mogućnostima razveselio kao dijete novoj igrački, pa koncert i započinje poigravanjem u kojemu se truba orkestru prvo pridružuje na do tada poznat i uobičajen način, da bi tek kasnije uslijedile raskošne samostalne dionice koje je na trubi do tada bilo nemoguće izvoditi. Nakon što je ovaj koncert Weidinger prvi put izveo 1800, a tip trube kakvoga je on pokušao razviti nije uspio zaživjeti,ovaj je koncert ostao zaboravljen i nepoznat sve do dvadesetog stoljeća, kada njegova popularnost naglo i zasluženo raste.

Haydnu se sa sigurnošću pripisuje autorstvo više od stotinu simfonija i po najboljima od njih, kao i po svojim gudačkim kvartetima, on je ostao trajnim uzorom budućim skladateljskim naraštajima. Simfonija br. 88. u G-duru stoji točno po sredini između njegovih najcjenjenijih simfonijskih ciklusa najzrelijeg skladateljskog razdoblja, naime, šest pariških i dvanaest londonskih simfonija te također dijeli njihovu reputaciju.

 

PROGRAM:

 F. J. Haydn: Koncert za trubu i orkestar u Es – duru, Hob.VII e:1

                                         - Allegro

                                         - Andante cantabile

                                         - Finale (Allegro)

 

F. J. Haydn: Simfonija u G-duru, Hob. I:88

                                         - Adagio - Allegro

                                         - Largo

                                         - Menuetto: Allegretto

                                         - Finale. Allegro con spirito