Predstave / Drama Objavljeno: 21.6.2016.

Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje)

Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje)

Temeljeći svoj zvučno-dramski performans na eseju hrvatskog „oca“ dokumentarne radio-drame Zvonimira Bajsića, prema kojem je „materijal radio-drame tišina, jednako kao i njena negacija – čujnost“, grupa glumaca, glazbenika, radijskih autora i tonmajstora predvođena autoricom i dramaturginjom Pavlicom Bajsić Brazzodurro zaranja u prošlost radija i iz naizgled bizarnih povijesnih trenutaka tog medija izvodi opću misao o lutajućem zvuku, fragmentima svjetova koji su prošli, a koji nas, ako dopustimo tišini da nas vodi, još uvijek mogu iznenaditi i vratiti nam maštu, izgubljenu u medijski zagušenoj današnjici.

Predstava je premijerno izvedena 30. studenoga 2013. u zagrebačkoj Kuli Lotrščak, a nedavno je postavljena i njena njemačka adaptacija u Berlinu. 

Rekli su o HOERSPIELU:

"Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija  s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo."

(Darko Rundek, glazbenik i redatelj)

 

“Kad kažem "predstava", činim nepravdu HOERSPIELU. Jer to je doživljaj, putovanje, meditacija. kondenzirani djelić nečeg većeg od života koje te provoza velikom, a ipak nježnom brzinom, kroz nevjerojatan spektar osjećanja, misli i stanja.”

(Katarina Pejović, dramaturginja)

 

“Vaš glas je bolji od tišine – vaš glas i od buke čini tišinu.”

(Enes Kišević, pjesnik i glumac)

 

" Rijetko se kada u suvremenom kazalištu dogodi da nakon predstave publika izlazi potpuno ispunjena pozitivnom energijom i nekom vrstom rafiniranog estetskog užitka. (…)  Na dubljoj razini, činjenica da se u kazalištu kao vizualnom mediju možete igrati sa spravom namijenjenom isključivo slušanju – radijem i njegovim zvukovima, govori o superiornosti ljudske mašte koja, ako to zaželi, može pokretati planine i takvu energiju širiti na publiku". 

Bojan Munjin ("Novosti" i Hrvatski Radio, srpanj  2014. )

 

"HOERSPIEL uspijeva podići fine antene naše pozornosti prema zvuku kao ogromnoj, svima podjednako otvorenoj kupki ritmova, šumova, melodija, tišina i energija, iz koje gledatelji izlaze 'pomlađeni' za barem dvadesetak Bajsićevih radijskih godina. Radio prošlosti tako postaje radio budućnosti". 

Nataša Govedić (“Kozmosonarna postaja”, Zarez, 4.6.2015.)

 

Cijena ulaznice: 100 kn