Predstave / Drama Objavljeno: 21.6.2016.

Tartuffe

Tartuffe

Uprizorenje klasičnog teksta velikog komediografa u novom prijevodu Primoža Viteza, a u režiji Vita Taufera, koji je u SNG Nova Gorica režirao čitav niz uspješnih predstava, nastojat će smjestiti priče u kontekst suvremenog doba i nesnosne lakoće manipuliranja s kojom se suočavamo u svakodnevnom postojanju.

Orgon, glavni tragikomični lik komada glava je bogate građanske obitelji u kojoj blazirana mladež ide svojim sentimentalnim putem, a on nije dorastao zamršenoj međugeneracijskoj situaciji.  Jedne nedjelje tako u crkvi sreće navodno osiromašenog seoskog plemića koji ga osvoji svojom moralnom principijelnošću. Plemić se zove Tartuffe i bez prebijene je pare, pa mu zbog toga Orgon ponudi krov nad glavom i materijalni komfor, a Tartuffe će zauzvrat svojom kršćanskom strogošću nadzirati moralne standarde i ponašanje u kući. Orgon i njegova ostarjela majka, madame Pernelle, imaju slijepo povjerenje u Tartuffeov autoritet, dok svi ostali članovi rodbine odmah naslućuju da je u njegovom izgaranju nešto proračunato. Stvari odlaze jako daleko:  izgleda da će Orgon dati svoju kćer Tartuffeu za ženu, dok podli gost pohotno obilazi oko žene svog domaćina, Elmire. Kad se to otkrije i kad se čak i Orgonu otvore oči, već je prekasno, jer je u međuvremenu pripisao sav svoj imetak Tartuffeu. Bogomoljac ima sve adute u svojim rukama i sudbina obitelji prepuštena mu je na milost i nemilost. 

 Vito Taufer, redatelj novogoričkoga uprizorenja, Moliereovo je djelo čitao kao psihološki triler: „Riječ je o izrazitoj psihološkoj analizi odnosa samih karaktera, u čemu se krije komedija karaktera. Stoga smo je i odlučili produbiti i nastojati pročitati u okviru psihologije kako je danas razumijemo. Jer danas živimo u izopačenom vremenu u kojem su vrijednosti izokrenute i vladaju lažne vrijednosti. Današnji svijet sve teže razabire istinu i laž, granica je nestala. I u takvoj močvari na scenu izlaze manipulatori koji operiraju s poluistinama i još više drže svijet u potpunom besmislu. To je ono što ogoljujemo kroz Moliereov psihološki triler“.

"Vito Taufer je Tartuffea napravio kao žanrovski hibrid između komedije, horora i fantastične pripovjetke.  Iz blistavog prijevoda i teksta, redateljskih dosjetki i glumačke izvedbe izvire komičnost, iz skladnosti svih elemenata postavljanja na scenu, aktualnosti i diskretne glume horor, a iz završnog raspleta fantastična bajka o pravdi. Sve sa sretnim završetkom i s glumačkim bravurama. Osim spomenutih Radoša Bolčine, Helene Peršuh i Gojmira Lešnjaka-Gojca u Tartuffeu još glume Teja Glažar kao drečava gospođa Pernelle, Iztok Mlakar kao Cleante te drugi članovi goričkog ansambla. Obećavajući je nastup Nejca Cijana Garlattinija kao Valera i Urške Taufer kao neutješne Marijane. Ovacije gledateljstva kao temperamentna služavka Dorina požnjela je Ana Facchini".

Ana Bajda, Primorske novice, 17. ožujka 2015. 

 

Cijena ulaznica: 100 kn