Novosti / Objavljeno: 24.12.2012.

Svečani novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HNK Split

Svečani novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra HNK Split

Simfonijski orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split tradicionalno će, kao posljednju kazališnu izvedbu u kalendarskoj godini, održati Novogodišnji koncert28, 29. i 30. prosinca. Koncertima će ravnati maestro Roberto Gianola, jedan od najmlađih i najzanimljivijih dirigenata nove generacije na svjetskoj koncertnoj i opernoj sceni.

Simfonijski orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split tradicionalno će, kao posljednju kazališnu izvedbu u kalendarskoj godini, održati Novogodišnji koncert 28, 29. i 30. prosinca. Koncertima će ravnati maestro Roberto Gianola, jedan od najmlađih i najzanimljivijih dirigenata nove generacije na svjetskoj koncertnoj i opernoj sceni.

Na programu su, u prvom dijelu, uvertire iz opera i opereta: Mozartovog Figarovog pira, Rossinijeva Guglielma Tella, Orfeja u podzemlju Jacquesa Offenbacha, Baruna Ciganina Johanna Straussa, te Lake konjice Franza von Suppéa. Nakon pauze slijede popularni valceri, polke i marševi iz radionice Johanna Straussa oca i sina.

Roberto Gianola vrlo je rano započeo zapaženu suradnju s orkestrima iz cijelog svijeta koji ga opetovano pozivaju na nastupe u SAD, Rusiji, Meksiku, Austriji, Francuskoj, Španjolskoj, Turskoj, Portugalu, Mađarskoj, Češkoj, Ukrajini, Bugarskoj, Rumunjskoj, Brazilu, Venezueli, Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sa samo 34 godine, u siječnju 2009, debitirao je u prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku, gdje je s velikim uspjehom dirigirao na sceni Stern/Perelman. Ravnao je brojnim orkestrima, više od 50 njih u cijelom svijetu i u Italiji. Specijaliziravši se za operne predstave, već je dirigirao izvedbama svih tradicionalnih opera, kao što su: Traviata, Nabucco, Rigoletto, Trubadur, Aida, Madame Butterfly,Tosca, Boemi, Manon Lescaut, Turandot, Figarov pir, Don Giovanni, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, Adriana Lecouvreur , Seviljski brijač, Carmen, Don Pasquale, Ljubavni napitak, Lucia di Lammermoor. Među značajnim recentnim nastupima treba zabilježiti veliki uspjeh u Seulu gdje je, u Umjetničkom centru, dirigirao Travijatom s Mariellom Deviom. Od 2008. vrlo je cijenjen na području simfonijske glazbe. U Meksiku je ravnao izvedbom Bartókova Čudesnog mandarina i Koncerta za orkestar; u Rusiji Respighijeve Rimske fontane; u Brazilu Četvrtu simfoniju Čajkovskog; u Mađarskoj Rimske pinije Respighija i druga velika djela 19. stoljeća. Godine 2009. je na poziv Veleposlanstva Italije u Manami u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ravnao koncertom održanog u sklopu Talijanskog festivala. U sezoni 2012-2013, osim predstojećeg splitskog nastupa, u planu su koncerti u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Venezueli, Rusiji, Turskoj, Koreji, Egiptu, te ponovni nastupi u veronskom Teatro Filarmonico s Orkestrom Arene iz Verone, kao i u Teatro Politeama di Palermo sa Sicilijanskim simfonijskim orkestrom.

Sve tri izvedbe Novogodišnjeg koncerta započinju u 20 sati.