Novosti / Objavljeno: 30.11.2013.

Autorski koncert Vlade Sunka

Autorski koncert Vlade Sunka

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak 2. veljače u organizaciji Umjetničke akademije Split bit će održan Autorski koncert Vlade Sunka, glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja. Pod ravnanjem samog autora nastupit će Gradski zbor Brodosplit i muški dio zbora Umjetničke akademije u Splitu, te Orkestar Umjetničke akademije u Splitu. Povod koncertu dan je Umjetničke akademije u Splitu, te 25. obljetnica autorova ravnanja Gradskim zborom Brodosplit, a na programu su dva Sunkova djela, kantata Gospe sinjska, te praizvedba njegoveMisse.

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak 2. veljače u organizaciji Umjetničke akademije Split bit će održan Autorski koncert Vlade Sunka, glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja. Pod ravnanjem samog autora nastupit će Gradski zbor Brodosplit i muški dio zbora Umjetničke akademije u Splitu, te Orkestar Umjetničke akademije u Splitu. Povod koncertu dan je Umjetničke akademije u Splitu, te 25. obljetnica autorova ravnanja Gradskim zborom Brodosplit, a na programu su dva Sunkova djela, kantata Gospe sinjska, te praizvedba njegove Misse.

Vlado Sunko od 1988. ravna Muškim pjevačkim zborom Brodosplit, danas Gradskim zborom Brodosplit, s kojim osvaja brojne nagrade na domaćim i inozemnim natjecanjima. Redoviti je profesor na odjelu Glazbene umjetnosti pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, kao i dirigent mješovitog zbora Umjetničke akademije. Za svoj je rad dobio brojna ugledna priznanja, između ostalih odlikovanje reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, najveću nagradu za kulturu koja se dodjeljuje na državnoj razini za osobite zasluge za kulturu posebice kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada kao dirigent, i skladatelj. Nagradu grada Splita dobio je u 2000. i 2012, a za svoj skladateljski rad stekao je brojna priznanja i nagrade na natjecanjima i festivalima. Od kompleksnijih radova treba izdvojiti kantatu za soliste, zbor i instrumentalni ansambl Zlato Gospine milosti 1996, simfonijsku poemu In memoriam 1998, Koncert za mandolinu i orkestar 2001. te Rapsodia rustica za komorni ansambl 2009. Missa za soliste zbor i orkestar 2012.

Gospe sinjska iz 2006. skraćena je verzija kantate Zlato Gospine milosti, za soliste i muški zbor a cappella. Praizvedena je povodom 280. obljetnice krunjenja Gospe Sinjske u sinjskom svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske 1996. Podloga glazbi su stihovi A. Kačića - Miošića iz njegovog djela Razgovor ugodni naroda Slovi-nskog/ prošireno izdanje 1795. god. I, II, III; M. I. Čagalja iz djela Pred slikom Gospe sinjske/ 1964. god. VI; A. Jadrijevića iz djela Himna Gospi Sinjskoj/ 1936. god. VIII, a stihove je odabrao i dopisao fra J. Ante Soldo.

Missa (Classic-Pop-Folk) za soliste muški zbor i orkestar skladana je 2012. godine u ozračju nagovještaja velikih promjena na duhovnom polju, čiji utjecaji se naziru u nešto slo­bodnijem pristupu misnom slavlju. Po ugođaju bliža je suvremenoj glazbenoj izražajnosti nego strogoj liturgičnosti. To je susret klasične, sa folklornom i popularnom suvremenom glazbom, kojoj nije podloga gregorijanski napjev, već spontane glazbene ideje izazvane općim sadržajem pojedinog stavka, te slobodan izbor vlastitih ili citiranih motiva, na kojima autor gradi glazbu snažnih emocija: ljubavi, radosti, tuge, zahvalnosti, samilosti poniznosti, nade.

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimlji-vošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te na­slov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.). U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova "Canta al mar" zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović im je svojom odlukom u svibnju 2013. godine dodi­jelio Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge za kulturu koje je Gradski zbor "Brodosplit" imao kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, a povodom 40. obljetnice uspješnog djelovanja.

Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu, izravni je nasljednik Zbora studenata Studija glazbene kulture. Od 1992. Zborom ravna pedagog i skladatelj prof. Vlado Šunko, redoviti profesor Umjetničke akademije u Splitu. Pod njegovim vodstvom pet puta Zbor je osvojio najviše nagrade na Festivalu duhovne glazbe Cro Patria, a i sam voditelj je kao autor više puta nagrađivan.