Novosti / Objavljeno: 29.11.2022.

Borba brutalno napadnutog da smogne snage za nastavak života

Borba brutalno napadnutog da smogne snage za nastavak života

Pored Mije Jurišića ostali protagonisti su: Petra Kovačić Botić, Ana Marija Veselčić, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš i Luka Čerjan. Glazbu Tamare Obrovac na sceni izvode Pere Eranović i Goran Cetinić Koča. 

Damir Karakaš o svom, do sada najintimnijem djelu, kaže kako je to roman o nemogućnosti da se bilo što napravi – osim da se o jednoj takvoj životnoj situaciji koja te zadesi napiše roman. 

Dramaturginja predstave Marina Vujčić zapisala je: „Okretište iz naslova romana Damira Karakaša mjesto je radnje jednog traumatičnog događaja, i to je sve što ćemo o samom događaju i iz romana i iz ove predstave saznati. Ono što slijedi nakon traumatičnog događaja, kao i nakon svake vijesti iz crne kronike, nevidljivo je voajerskom oku prosječnog konzumenta medijskih senzacija – a upravo to je tema Okretišta: tiha naknadna borba brutalno napadnutog čovjeka koji nema snage ni za osvetu ni za oprost, ali pokušava smoći snage za nastavak života.“  

Autor dramatizacije Darko Lukić: „Okretište je ljekovit roman. Želio sam da tu iscjeliteljsku snagu prenesem publici. U romanu Damir pokušava ozdraviti i prizvati onog Damira od prije traume. Pritom uspijeva puno više od toga - stvoriti jednog novog, boljeg, zdravijeg Damira. Velika odluka koju donosi je velika poruka o jednostavnoj snazi čovječnosti. To je priča o borbi s bolesnim demonima nečovječnosti, s dubokim ranama po tijelu i duši, i o novom stvaranju zdravog čovjeka. Onog koji prepoznaje i pamti svoje smrtonosne rane, ali ne živi za njih ni zbog njih, nego unatoč njima.  

Pored redatelja Dine Mustafića autorski tim predstave čine: dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Maja Peruzović, skladateljica Tamara Obrovac, Alen Čelić zadužen je za scenski pokret, a oblikovatelji svjetla i tona su Srđan Barbarić i Tomislav Luetić. 

Nakon premijere 8. prosinca Okretište će u prosincu na sceni HNK Split igrati 9. i 10. prosinca.