Novosti / Objavljeno: 23.4.2024.

„Cure“, predstava o stvarima o kojima se inače ne priča

„Cure“, predstava o stvarima o kojima se inače ne priča

Glumice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, koje su uz Tjašu Črnigoj i Tijanu Todorović autorice projekta, bave se temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Otvaraju pitanja što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću sram, užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima se inače ne priča. Predstava, kroz osobne ženske priče, ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema. U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka?

Kolektiv „Igralke“ čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, prijateljice i diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Ove profesionalne glumice imaju pozadinu završenih fakulteta socijalne antropologije i menadžmenta u kulturi, komparativne književnosti i rusistike te logopedije, a samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice.

U tzv. popratnom festivalskom programu Gorana Gita Galić, licencirani vodič, provest će zainteresirane po gradskoj jezgri u besplatnoj edukativnoj šetnji nazvanoj „Moj brat Marko“, a u Palači Maruić u Papalićevoj ulici 4 s početkom u 18h bit će održana znanstveno-književna „Večer s Marulićem“.