Predstave / Koncert Objavljeno: 13.6.2024.

MARIN LIMIĆ - KLAVIR

MARIN LIMIĆ - KLAVIR

 "Limićev je širok zahvat na klavijaturi bio siguran, ali iznad svega profinjen, pun gipkosti i gracioznosti, a opet snažan i dojmljiv upravo zbog pokazane tankoćutnosti… Položaj njegova tijela za klavirom odaje samozatajnost i posvećenost glazbi koju svira bez trunka bilo kakve izvanjske afektacije, a mentalno poniranje u glazbenu srž utoliko je kod njega dublje, iskrenije i uvjerljivije." – Branimir Pofuk

 

PROGRAM

Johann Sebastian Bach 
Engleska suita br. 3, BWV 808
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte 1 & 2
Gigue


Frédéric Chopin 
Balada br. 2, op. 38


Claude Debussy 
"Pagodes" iz ciklusa "Otisci"

Boris Papandopulo 
Partita
Popevka
Igra
Adagietto
Toccata

*pauza*

Joseph Haydn 
Sonata u D duru, Hob. XVI:37
Allegro con brio
Largo e sostenuto
Presto ma non troppo

Johannes Brahms 
Klavirski komadi, op. 118
II Andante teneramente
III Allegro energico


Marin Limić
Češka sonata, op. 35
Allegro
Andante sostenuto
Presto

Marin Limić, pijanist, skladatelj i nastavnik iz Klisa (Hrvatska), trenutačno je nastanjen u Berlinu (Njemačka).

Osnovno i srednje glazbeno školovanje završio je u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u razredu pedagoginje i koncertne pijanistice Jadranke Garin. Osvojio je prvu nagradu na Hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe 2003. godine. Početkom 2010. diplomira u klasi prof. Arba Valdme na Hochschule für Musik u Kölnu.

Limićev repertoar seže od klasičnih djela do vlastitih skladbi i klavirskih obrada. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2016. nagradilo ga je za vlastitu klavirsku skladbu Tokata, op. 33. Održao je brojne solističke koncerte i nastupao uz pratnju orkestara pod ravnanjem dirigenata P. Dešpalja, M. Tarbuka i I. Lipanovića. U Hrvatskom glazbenom zavodu izveo je nekoliko koncerata koje je snimao Hrvatski radio. Nastupao je i u Kneževu dvoru u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkoga simfonijskog orkestra. Od međunarodnih nastupa vrijedno je istaknuti recitale na manifestacijama Mostarsko proljeće u Bosni i Hercegovini 2012., Don Brankovi dani muzike u Crnoj Gori 2013. te u dvorcu Brandys nad Labem u Češkoj 2014. godine.

Godine 2015. objavljen mu je notni album s pripadajućim CD-om Skladbe za klavir (Knjižnica zbornika Kačić & Sidra music), čije su promocije održane u hrvatskim gradovima. Iduće godine održao je više solističkih recitala pod nazivom Koncert zaboravljenih melodija na kojima je predstavio rijetko ili nikad izvođena djela različitih skladatelja. Godine 2018. objavljen mu je drugi autorski album Klarin film (Cantus) na kojem je surađivalo više kolega glazbenika i umjetnika.

Godine 2020. dobio je Stipendiju za umjetnike savezne njemačke države Nordrhein-Westfalen s pomoću koje je snimio klasična i vlastita djela. Početkom 2022. nastupio je u Francuskoj katedrali u Berlinu. U 2023. dobio je stipendiju "NeuStart Kultur" Deutscher Musikrat-a, u okviru koje je izveo tri koncerta s težištem na vlastitim kompozicijama. U 2024. posjetio je Narodnu republiku Kinu na 20-dnevnoj turneji tokom koje je izveo 11 koncerata u različitim gradovima. U kolovozu ove godine održat će po prvi put solistički recital na Splitskom ljetu.

Tagovi: Marin Limić 70. Splitsko ljeto