Novosti / Objavljeno: 22.11.2022.

Premijera najomiljenije i u svijetu najizvođenije opere s Lanom Kos u naslovnoj ulozi

Premijera najomiljenije i u svijetu najizvođenije opere s Lanom Kos u naslovnoj ulozi

Na osnovu drame Dama s kamelijama Alexandre-a Dumasa sina, Verdi i njegov libretist Francesco Maria Piave napravili su svevremensku, dirljivu glazbeno-scensku priču o žrtvi i iskupljenju, hipokriziji konvencionalnog buržoaskog morala, no prije svega o ljubavi. Nakon fijaska na praizvedbi 1854. u venecijanskom Teatro La Fenice, La traviata je sljedećim produkcijama osvojila srca ljubitelja operne umjetnosti. Za Verdija je ona značila veliki korak naprijed u njegovoj potrazi za izražavanjem dramatičnih ideja glazbom. U cjelokupnom sopranskom repertoaru arije iz La traviate spadaju među najizazovnije i najcjenjenije. O omiljenosti opere dovoljno govori podatak da će samo u ovoj godini biti izvedena preko 900 puta u brojnim na pozornicama u čitavom svijetu. U središtu radnje je pariška kurtizana Violetta Valéry i njena ljubav s Alfredom Germontom koje se ona, na molbu njegova oca, odriče kako bi sačuvala obiteljski ugled Germontovih. Traviata je, uz Rigoletta i Trubadura, općenito smatrana „najzrelijom žetvom talijanske romantične melodrame“ s tim da je ova opera najelegantnija i najprofinjenija među spomenute tri.

Dirigent i ravnatelj glazbenog programa HNK Split Jure Bučević o predstojećoj premijeri: „Uzdrmani koronom trebali smo naslov koji je podjednako atraktivan opernim sladokuscima i novoj publici. Budući da Split i splitska Opera gaje zavidno dugu verdijansku tradiciju, La traviata se nametnula kao repertoarni izbor kojim će i publika i ansambl Opere biti na velikom dobitku. Orkestar je u izvanrednoj formi, zbor ujednačen i razigran, a gotovo sve uloge od Germonta, Flore, Giuseppea... nose kolege iz našeg ansambla što me iznimno veseli. Uz Lanu Kos koja je u ulozi Violette naprosto besprijekorna, imamo kombinaciju koja je zasigurno dobitna. Ova produkcija izvrsno priprema teren za, primjerice, Puccinijevu La bohème u skoroj budućnosti.“

„Nova će Traviata publici ponuditi pregršt emocija, ljubavi kojom obiluje, naročito u trećem činu. Moja je ideja bila da se, osim na predivnu glazbu, oslonimo na Dumasovu Damu s kamelijama na osnovu koje je libreto napisan. U glamouru prvog čina vidimo Violettu kao već bolesnu ženu, vidimo njenu prošlost, sadašnjost i budućnost kroz igru glumice koja, također, predstavlja njezin lik. Tu je i glumac Luka Čerjan koji igra lik nazvan jednostavno On, koji se pojavljuje i na kraju predstave gdje pokazuje ono što je Violetti trebalo od samog početka. U drugom činu predstavljena je žrtva koju ona podnosi za ljubav, a u trećem činu, prizorima njenog umiranja sve je maleno, skučeno i svedeno. Predivnu Verdijevu glazbu ansambli HNK Split, solisti, Orkestar, Zbor, Balet, kao i glumci koje imamo u ovoj predstavi mogu izvesti na vrhunskom nivou“, kaže redatelj Robert Bošković koji je već sa zapaženim uspjehom sa splitskom Operom postavio zahtjevne verdijanske naslove Trubadur i Lombardijci.

Nakon briljantnog debija sopranistice Lane Kos sa samo sedamnaest godina u Mozartovoj Čarobnoj fruli u HNK u Zagrebu uslijedila je njezina velika svjetska karijera. U fokus je svjetske operne javnosti došla upravo tumačenjem naslovne uloge u Traviati u veronskoj Areni 2011. godine a tu je ulogu do sada tumačila u više od 200 izvedbi u tridesetak produkcija širom svijeta. Splitska publika dobro pamti nastup Lane Kos u prethodnoj produkciji La traviate u HNK Split 2014. godine. Uloga Alfreda jos je jedna glavna tenorska uloga u kojoj će se dokazati stalni gost splitske Opere Max Jota a kao Alfredov otac Giorgio Germont debitirat će domaći solist bariton Marko Lasić. Kao Violettu u repriznim će izvedbama nastupiti ukrajinska sopranistica OlesyaTokarenko, a kao Giorgio Germont bariton Pedro Carrillo-Perera iz Vanezuele. Flora će na premijeri biti Barbara Sumić a u repriznim će izvedbama tu ulogu tumačiti Ivona Bosančić Lasić i Đina Vučković. U ostalim solističkim ulogama nastupit će: Felipe Čudina, Vlatko Belas, Joško Tranfić, Lovre Gujinović, Mate Akrap, Matija Škiljo, Branka Pleština Stanić, Ana Malovan, Neda Pejković, glumci Mia Bujan i Luka Čerjan, Goran Velić, Mateo Đikić i Tonči Banov.

Autorski tim, pored dirigenta Bučevića i redatelja Boškovića čine: scenograf Slaven Raos, kostimograf Mladen Radovniković, koreograf Remus Dimache, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, oblikovatelj videa Matej Bodrušić, zborovođa Veton Marevci, oblikovatelj tona Željko Mravak i suradnica redatelja Jelena Bosančić.

Nakon premijerne izvedbe 26. studenog slijedeće izvedbe La traviate na programu su 28. i 29. studenog.