Predstave / Koncert Objavljeno: 13.6.2024.

WINNIPEG SINGERS

WINNIPEG SINGERS

PROGRAM

Andrew Balfour* – Ambe (Pjesma dobrodošlice)

Franjo Dugan – Molitva 

Laura Hawley* – Rise Up My Love 
Solisti – Patricia Wray, alt; Marni Enns, sopran

Ola Gjeilo – Prelude

Ola Gjeilo – Ubi caritas 

Anton Bruckner – Locus iste

Javier Busto – Ave Maria

Kathleen Allan* – Come and I Will Sing You 

Eleanor Daley* – Grandmother Moon 

Jocelyn Morlock* – One Black Spike 

Sid Robinovitch* – Ta-Tikee-Tei

Astor Piazzolla – La Muerte del Angel 

John Lennon & Paul McCartney:
Can't Buy Me Love
Yesterday 
Solistica – Ainsley Wray, sopran

Blackbird 
Eleanor Rigby

Solist – Paul Forget, bariton

Vladimir Berdovic – Linđo

Trent Worthington* – Flunky Jim
Solist – Bruce Waldie, bariton

Hall Johnson – Ain't Got Time to Die 
Solisti – Doug Pankratz, tenor; Marni Enns, sopran; Ainsley Wray, sopran

Moses Hogan – Battle of Jericho 
Solistica – Marni Enns, sopran

Moses Hogan – Didn't My Lord Deliver Daniel 
Solisti – Marni Enns, sopran; Célina Morphy-Siemens, sopran; Angela Neufeld, alt

*Kanadski skladatelji

Winnipeg Singers sastoji se od 24 profesionalna pjevača koji izvode glazbu od renesanse do današnjice. Svake godine zbor naručuje nova kanadska djela i premijerno izvodi druga nova djela za svoju publiku u Manitobi. Zbor svake godine priređuje koncertnu seriju, angažirajući neke od najboljih glazbenika Sjeverne Amerike kao goste. Winnipeg Singers su izvodili zajedničke koncerte s različitim organizacijama kao što su Shakespeare in the Ruins, The Ron Paley Trio, MusikBarock Ensemble, Winnipeg's Contemporary Dancers i Les danseurs de la rivière Rouge. Pjevači redovito nastupaju kao gosti uz Winnipeg simfonijski orkestar, Manitoba komorni orkestar te održavaju koncerte i radionice za lokalne društvene udruge, poslovne tvrtke i srednje škole.

Zbor je osnovan je 1972. godine, a dvaput je bio priznat za svoju izvrsnost u zborskoj glazbi od strane Kanadskog vijeća dodjelom nagrade "Healey Willan." Zbor se redovito čuje na lokalnim i nacionalnim CBC radijskim postajama. U srpnju 2005. godine, zbor je predstavljao Kanadu na 6. Međunarodnom zborskom festivalu u Taipeiju i na 7. Svjetskom simpoziju o zborskoj glazbi u Kyotu. U srpnju 2016. godine, zbor je obišao Njemačku, Austriju i Italiju. Na Međunarodnom zborskom festivalu u Firenci 2016. godine, Winnipeg Singers je prepoznat kao "najistaknutiji zbor". Godine 2019. zbor je obišao Španjolsku i Finsku te je nagrađen nagradom za "najbolji zbor" na Međunarodnom zborskom festivalu u Barceloni. 

Yuri Klaz rođen je u Petrozavodsku, Rusija, gdje je diplomirao na glazbenom koledžu i konzervatoriju za glazbu. Magistrirao je dirigiranje na Državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu. Godine 1982. postao je docent zborskog i orkestralnog dirigiranja na Konzervatoriju u Petrozavodsku. Godine 1987. g. Klaz imenovan je umjetničkim direktorom i dirigentom Komornog zbora karelijskog centra za umjetnost u Petrozavodsku. Pod njegovim vodstvom, zbor je vodio aktivan koncertni život i sudjelovao na nacionalnim (Rusija) i međunarodnim koncertnim turnejama i natjecanjima u Njemačkoj, Finskoj, Estoniji, Irskoj i Norveškoj, gdje je zbor osvojio brojne nagrade.

Godine 1995., dekretom predsjednika Borisa Jeljcina, g. Klaz je nagrađen prestižnim naslovom "Počasni umjetnik Rusije" i dobio je srebrnu medalju za izvanredna postignuća u razvoju umjetnosti u Rusiji. G. Klaz je došao u Kanadu 2000. godine kako bi postao umjetnički direktor i dirigent Filharmonijskog zbora Winnipeg.

Osim koncertnih ciklusa, pripremao je zbor za nastupe s Winnipeg simfonijskim orkestrom, uključujući Brahmsov Njemački rekvijem 2003., Mozartov Rekvijem 2006. i nedavno Simfoniju mora Vaughana Williamsa. Dirigirao je izvedbama na WSO New Music Festivalu svake godine od 2001. G. Klaz je debitirao kao dirigent Winnipeg simfonijskog orkestra s odličnim kritikama na koncertu u kojem su sudjelovali Winnipeg Singers i Winnipeg filharmonijski zbor u ožujku 2005. godine, a 2006. g. Klaz je debitirao kao dirigent Manitoba komornog orkestra Mozartovom Misom u c-molu (ar. Robert Levin), ponovno s kombiniranim snagama The Winnipeg Singers i Winnipeg filharmonijskog zbora.

U travnju 2003., g. Klaz je imenovan umjetničkim direktorom i dirigentom The Winnipeg Singers. U protekle četiri godine dirigirao je mnogim velikim zborskim remek-djelima, uključujući Bachovu Misu u h-molu i Božićni oratorij te Rahmanjinovo Cjelonoćno bdijenje i Liturgiju svetog Ivana Zlatoustog.

G. Klaz je sudjelovao na četiri Svjetska simpozija o zborskoj glazbi, najnovije u Kyotu 2005. Napisao je brojne članke posvećene zborskim i umjetničkim aktivnostima Sibeliusa, Kuule i Madetoje. Aktivni je učitelj i dirigent te redovito obilazi sjeverne Sjedinjene Američke Države održavajući seminare iz dirigiranja. Od dolaska u Kanadu, g. Klaz je sudjelovao na dvije konvencije Udruge kanadskih zborskih dirigenata (ACCC), 2004. u Winnipegu, gdje je bio kliničar, i 2006. u Victoriji.

Tagovi: Winnipeg Singers 70. Splitsko ljeto