Augustin Šimat, pijanistički recital
Koncert

Augustin Šimat, pijanistički recital

Program:

LUDWIG VAN BEETHOVEN26. sonata u Es duru, "Les Adieux"

FREDERIC CHOPINScherzo br. 2 u Cis molu

FERENCZ LISZTDante sonata

SERGEJ PROKOFJEVSonata br. 7

Augustin Šimat, pijanistički recital

Program:

LUDWIG VAN BEETHOVEN26. sonata u Es duru, "Les Adieux"

FREDERIC CHOPINScherzo br. 2 u Cis molu

FERENCZ LISZTDante sonata

SERGEJ PROKOFJEVSonata br. 7

Augustin Šimat rođen je 1982. godine u Splitu, akademski je glazbenik, pijanist i profesor klavira. U šestoj godini počinje svirati klavir u glazbenoj školi "Josip Hatze" u Splitu, gdje završava nižu i srednju muzičku školu i to klavirski i teoretski odjel. Školovanje nastavlja na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi Olge Cinkoburove, gdje je diplomirao 2006. godine s odličnim uspjehom. Tri puta je nagrađen na klavirskim natjecanjima u Hrvatskoj - regionalnom i državnom te natjecanju „Zlatko Grgošević“ u Sesvetama. Dobitnik je i druge nagrade na natjecanju Komorne glazbe 2005. godine u Zadru kao član klavirskog trija. Sudjelovao je na seminarima poznatih klavirskih pedagoga poput profesora Vladimira Krpana (Hrvatska), Roberta Gubaydullina (Rusija), Rubena Dalibaltayanija (Armenija), Michela Leduca (Francuska), Arboa Valdma (Estonija) i Marie Ghirardelli (Francuska). Punih trideset godina nakon slavnog Ive Pogorelića, hrvatski pijanist Augustin Šimat, pohađa doktorski studij na istom moskovskom Konzervatoriju Čajkovski.

26. sonatu u Es duru, "Les Adieux" Beethoven (1770-1827) je napisao tijekom 1809 i 1810. godine, a inspirirana je odlaskom njegova pokrovitelja nadvojvode Rudolpha iz Beča pred Napoleonovom prijetnjom. Za pijaniste je jedna od najtežih Beethovenovih sonata jer traži zrelost, a i sjajnu tehniku. Vrlo emotivno djelo s bogatim harmonijama uspješno dočarava usamljeničku tematiku.

Chopinov Scherzo br. 2 u Cis molu praizveden je 1837. godine, posvećen je grofici Adèle Fűrstenstein. Sotto voce početak svoj odgovor nalazi u drugoj frazi, a melodija, koja treba biti odsvirana „s dušom“, u posljednjoj se varijaciji pojavljuje s čudesnom promjenom tonaliteta. Kompozicija je zahtjevna, a njezina ljepota, prema nekim glazbenim kritičarima, neponovljiva.

Dante sonata Franza Liszta objavljena je 1856. kao dio serije od tri suite za solo klavir Anées de Pèlerinage, a inspirirana je Danteovom Božanstvenom komedijom. Smatra se jednim od najtežih dijela u standardnom repertoaru. Temelji se na dva elementa – kromatskoj temi u D molu, koja predstavlja duše u paklu, i korala u F molu, koji dočarava radost onih na nebesima.

Sonata br.7 Sergeja Prokofjeva, ponegdje nazvana „Staljingrad“, druga je od njegovih tzv. Ratnih sonata koje su nastale između 1939. i 1942. godine. Premijerno ju je odsvirao slavni Sviatoslav Richter. Sastoji se od tri stavka, od kojih se posljednji smatra jednom od najgenijalnijih tokata ikad napisanih, a kulminira u furioznoj rekapitulaciji glavne teme, trijumfalno završavajući u gromoglasnoj kaskadi oktava.