Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje)
Drama
Pavlica Bajsić Brazzoduro

Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje)

Ansambl predstave  tijekom putovanja kroz ranu povijest radija izvodi tekstove autora iz cijelog svijeta, zvučne efekte (foleys), atmosfere, glazbu i tišinu. U tako stvorenoj fragmentarnoj dramaturškoj cjelini,  istražuju se granice između etera i teatra, te odaje počast radiju i umjetnosti slušanja. Predstava se izvodi uz titlove na engleskom

Hoerspiel – mala igra za slušanje (i gledanje)

Temeljeći svoj zvučno-dramski performans na eseju hrvatskog „oca“ dokumentarne radio-drame Zvonimira Bajsića, prema kojem je „materijal radio-drame tišina, jednako kao i njena negacija – čujnost“, grupa glumaca, glazbenika, radijskih autora i tonmajstora predvođena autoricom i dramaturginjom Pavlicom Bajsić Brazzodurro zaranja u prošlost radija i iz naizgled bizarnih povijesnih trenutaka tog medija izvodi opću misao o lutajućem zvuku, fragmentima svjetova koji su prošli, a koji nas, ako dopustimo tišini da nas vodi, još uvijek mogu iznenaditi i vratiti nam maštu, izgubljenu u medijski zagušenoj današnjici.

Predstava je premijerno izvedena 30. studenoga 2013. u zagrebačkoj Kuli Lotrščak, a nedavno je postavljena i njena njemačka adaptacija u Berlinu. 

Rekli su o HOERSPIELU:

"Projekt HOERSPIEL, pronalazi jedinstven oblik susreta intime radija  s publikom uživo. Otkrivamo topao i razigran svijet, koji i sami nosimo u srcu i s radošću ga prepoznajemo."

(Darko Rundek, glazbenik i redatelj)

 

“Kad kažem "predstava", činim nepravdu HOERSPIELU. Jer to je doživljaj, putovanje, meditacija. kondenzirani djelić nečeg većeg od života koje te provoza velikom, a ipak nježnom brzinom, kroz nevjerojatan spektar osjećanja, misli i stanja.”

(Katarina Pejović, dramaturginja)

 

“Vaš glas je bolji od tišine – vaš glas i od buke čini tišinu.”

(Enes Kišević, pjesnik i glumac)

 

" Rijetko se kada u suvremenom kazalištu dogodi da nakon predstave publika izlazi potpuno ispunjena pozitivnom energijom i nekom vrstom rafiniranog estetskog užitka. (…)  Na dubljoj razini, činjenica da se u kazalištu kao vizualnom mediju možete igrati sa spravom namijenjenom isključivo slušanju – radijem i njegovim zvukovima, govori o superiornosti ljudske mašte koja, ako to zaželi, može pokretati planine i takvu energiju širiti na publiku". 

Bojan Munjin ("Novosti" i Hrvatski Radio, srpanj  2014. )

 

"HOERSPIEL uspijeva podići fine antene naše pozornosti prema zvuku kao ogromnoj, svima podjednako otvorenoj kupki ritmova, šumova, melodija, tišina i energija, iz koje gledatelji izlaze 'pomlađeni' za barem dvadesetak Bajsićevih radijskih godina. Radio prošlosti tako postaje radio budućnosti". 

Nataša Govedić (“Kozmosonarna postaja”, Zarez, 4.6.2015.)

 

Cijena ulaznice: 100 kn

Autorski tim

Režija i dramaturgija Pavlica Bajsić Brazzoduro
Glazba Dino Brazzoduro
Oblikovanje zvuka Dino Brazzoduro, Ivan Zelić i Ljubica Letinić
Dizajn svjetla Marino Frankola
Vizualni materijali Dalibor Barić, Klasja Habjan, Joško Gamberožić
Filmovi Dalibor Barić
Fotografije  Sven Medvešek, Tomislav Čuveljak, Sunčan Stone
Produkcija Nina Križan za Multimedijalnu kolibu

Izvođači

Predstavu izvode Jelena Miholjević
  Ivana Rushaidat
  Sven Medvešek
  Dino Brazzoduro
  Ljubica Letinić
  Ivan Zelić
 

Nina Bajsić

  Matija Antolić
  Ante Perković
  Pavlica Bajsić Brazzoduro