Molly Bloom
Drama
James Joyce

Molly Bloom

Diplomski rad dviju mladih splitskih glumica, baziran na posljednjem poglavlju Joyceova Uliksa, pokušava odgovoriti na brojna pitanja koja se otvaraju na temeljnome sukobu unutarnjeg i izvanjskog u čovjeku. Drama se izvodi s engleskim titlovima

Molly Bloom

Katarina Romac i Monika Vuco u svom su diplomskom radu na splitskoj Umjetničkoj akademiji scenski uprizorile posljednje poglavlje Joyceova kapitalnog djela Uliks, posvećeno supruzi Leopolda Blooma Molly.

Stavljajući fokus na dvojnost u jednoj ženi, dvije mlade glumice pokušale su odgovoriti na neka od brojnih pitanja koje postavlja Joyce kad secira unutarnji život 'one koja čeka':  kako funkcionira obrambeni mehanizam kad misli o traumama počnu navirati? Što je to u nama što nas priječi da u tišini i samoći budemo onakvi kakvi zaista jesmo? Kada ostanemo sami, jesmo li doista sami sa sobom ili su s nama i nebrojene kulturne, društvene, religiozne i etičke uvriježene norme i pravila? Zašto nas današnji način života navikava da probleme potiskujemo te se oni talože u nama kao tempirana bomba dok smo mi izvana jaki, čvrsti, gladni uspjeha i najjači? Zašto se s vremena na vrijeme ne raspadnemo bez susprezanja i srama? Zašto se bojimo otkriti koliko smo zapravo slabi i krhki? Kako izraziti potrebu za slobodom?

 

Cijena ulaznice: 50 kn

Autorski tim

Mentor Milan Štrljić
Prijevod Luko Paljetak
Stručna suradnica za scenski govor Bruna Bebić
Stručni suradnik za scenski pokret Alen Čelić

Uloge

Izvode Monika Vuco i Katarina Romac