Staklena harmonika, jedinstveni povijesni instrument na koncertu 63. Splitskog ljeta

Staklena harmonika, jedinstveni povijesni instrument na koncertu 63. Splitskog ljeta

U sklopu 63. Splitskog ljeta, koncertom u Podrumima Dioklecijanove palače u petak 21. srpnja s početkom u 21 sat, bračni par bečkih glazbenika Christa i Gerald Schönfeldinger sjedinjeni u glazbeni sastav Wiener Glasharmonika Duo upoznat će splitsku publiku s neobičnim povijesnim glazbalom nazvanim glasharmonika („staklena harmonika“) te djelima, uglavnom iz 18. stoljeća, koja su napisana upravo za taj instrument, kao i novijima u prilagođenim aranžmanima.

Staklena harmonika, jedinstveni povijesni instrument na koncertu 63. Splitskog ljeta

Dvoje bečkih violinista svoju su ljubav prema povijesti glazbe okrunili stvorivši Wiener Glasharmonika Duo, jedinstveni glazbeni projekt kojim publiku širom svijeta upoznaju s jednim gotovo nestalim instrumentom, rotirajućom osi na koju su nanizane staklene posude različitih veličina. Glasharmonika, u doslovnom prijevodu staklena harmonika, bila je iznimno popularno glazbalo 18. stoljeća, nakon toga gotovo zaboravljeno. Iz toga razdoblja bilježi se i niz djela za glassharmoniku koje su pisali skladatelji poput W.A. Mozarta, J. Reichardta, C. Rölliga, A. Schulza, s kojima se današnja publika može upoznati isključivo zahvaljujući entuzijazmu ovoga zanimljivog bračnog para glazbenika. Uz glasharmoniku, duo koristi i verofon, još jedan stakleni instrument, a glazba koju stvaraju opisuje se kao „osjećajna simbioza poetične komorne glazbe i meditativnih, intenzivnih zvučnih iskustava“. Wiener Glasharmonika duo dosad je nastupao s Bečkom Filharmonijom, Bečkim simfonijskim orkestrom, Dresdenskom filharmonijom, Japanskom filharmonijom, Amati kvartetom... Sa širokim repertoarom sastavljenim podjednako od djela napisanih za glasharmoniku, klasičnih orkestralnih i opernih skladbi kao i djela suvremenih skladatelja,  koncertirali su na nizu samostalnih koncerata i glazbenih festivala – u Beču, Firenci, Gdanjsku, Tokiju, Helsinkiju, Amsterdamu, Varšavi, Berlinu, Bayreuthu, Rimu...

U prvom će dijelu predstojećeg splitskog koncerta bečki će glazbenici izvoditi djela iz 18. i 19. stoljeća Mozarta, Schumanna, Rölliga, Wienawskog, dok je drugi dio, uz jedno Griegovo djelo, posvećen mahom skladateljima 20. stoljeća kao što su Arvo Pärt, Gerald Schönfeldinger, Phillip Glass i Margarita Lecuona.