U agoniji
Drama
Miroslav Krleža

U agoniji

PUK - Putujuće kazalište i Scena Ribnjak

Troje glumaca -Nela Kocsis, Ozren Grabarić i Darko Stazić - dramaturški su obradili jedan od najizvođenijih Krležinih tekstova, režirali i maestralno odigrali komornu predstavu zanimljivog i inovativnog koncepta

U agoniji

Slavna Krležina drama, dio trilogije o Glembajevima, postavljena je kao žestok sukob troje ljudi. U središtu svevremenske priče o ljubavnom trokutu i usponima i padovima u društvu nalaze se senzitivna i razočarana Laura Lenbachova (Nela Kocsis), koja hrabro podnosi imovinsku i društvenu degradaciju radeći u svojoj krojačnici i služeći mušterije, njezin intimni prijatelj, advokat dr. Ivan pl. Križovec (Ozren Grabarić), koji se uspio snaći u novonastalim društvenim situacijama, te Laurin muž, pijanac i kartaš, bivši konjanički potpukovnik i bivši zatvorenik barun Lenbach (Darko Stazić).

Cijela se drama odigrava u Laurinu krojačkom salonu pa gledatelje već u predvorju dočekuju “singerice” i krojni arci, a pozornica je smještena u sredinu male dvorane, “stisnuta” između dvaju manjih gledališta. Scenografiju predstave osmislila je Petra Kriletić, a kostime Marita Ćopo.

 

Predstava U agoniji na zagrebačkoj Sceni Ribnjak odličan je primjer kazališta koje nastaje izvan reprezentativnih institucija i sigurnih donacija, kazališta koje je hranjeno tek voljom glavnih protagonista da prave teatar kakav zaista žele Priča je romantična ali istinita: troje glumaca – Nela Kocsis, Ozren Grabarić i Darko Stazić – jednog su dana odlučili, nakon brojnih zadimljenih razgovora, da će i praktično istražiti onakvu glumu o kojoj su godinama beskrajno teoretizirali... U agoniji djeluje uzbudljivije i uvjerljivije nego mnogi Krležini komadi koje smo gledali na našim pozornicama godinama unatrag. Ono što je najteže to je i najjednostavnije: u sat i pol igre na komornoj sceni, koja djeluje kao nešto veća dnevna soba, osjeća se da je troje glumaca prošlo kroz težak proces rada na tekstu, ulogama i samima sebi, ali ono što oni kao rezultat pokazuju moglo bi se nazvati lakoćom kraljevske glume. 

Bojan Munjin, Novosti

Autorski tim

  Autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića
Scenografija Petra Kriletić
Kostimografija Marita Ćopo
Produkcija  PUK - Putujuće kazalište i Scena Ribnjak

Uloge

Barun Lenbach Darko Stazić
Laura Lenbach Nela Kocsis
Dr. Ivan pl. Križovec Ozren Grabarić