Sloboda klasike
Koncert
Stefan Milenkovich - violina, Rohan de Silva - klavir

Sloboda klasike

Glasoviti srpski violinist Stefan Milenkovich, čest gost najboljih glazbenih manifestacija u Hrvatskoj, na 63. Splitskom ljetu nastupa  uz još jednog vrhunskog muzičara, pijanista Rohana De Silvu, a publika će moći uživati u programu sastavljenom od djela Beethovena, Tartinija, Wieniawskyja, de Sarasate i Čajkovskog.

Sloboda klasike

Proglašen srpskim umjetnikom stoljeća, Stefan Milenkovich jedan je od najvećih svjetskih violinista svoje generacije koji iz nastupa u nastup potvrđuje svoj globalni umjetnički status. Kao „čudo od djeteta“ Milenkovich je već od desete do četrnaest godine života svirao najvećim svjetskim državnicima, sa šesnaest je odsvirao svoj tisućiti koncert, a s devetnaest diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu te se kasnije školovao na Julliardu, gdje je nakon toga i predavao uz glasovitog violinista Itzhaka Perlmana. Posvetivši se, uz solističku karijeru, i pedagoškom radu, danas je izvanredni profesor na Sveučilištu Illinois.

Od tisuća nastupa tijekom izvanredne karijere  vrijedi izdvojiti nastupe u njujorškom Carnegie Hallu, vašingtonskom Kennedy Centeru, londonskom Cadogan Hallu, tokijskom Suntory Hallu, talijanskim Teatro La Fenice, San CarloPetruzzelli... Svirao je uz Berlinski Simfonijski orkestar, Orkestar Boljšoj teatra, Simfonijski orkestar Indianapolisa, Komorni orkestar Orpheus, Nacionalni orkestar Belgije, Simfonijski orkestar Melbournea i Queenslanda... te uz dirigentske velikane poput Sir Nevillea Marrinera, Lorina Maazela, Vladimira Fedoseyeva i Daniela Orena. Poznat je i Milenkovichev humanitarni rad, pa je sudjelovao na nizu gala koncerata pod okriljem UNESCO-a, između ostalih s Placidom Domingom, Lorinom Maazelom, Alexisom Weissenbergom i Sir Yehudijem Menuhinom.

Omiljen gost svih značajnijih glazbenih manifestacija na ovim prostorima, na 63. Splitskom ljetu Stefan Milenkovich nastupit će uz još jednog vrhunskog muzičara, pijanista Rohana De Silvu, čija je karijera obilježena suradnjom s najvećim svjetskim violinistima, poput niza recitala s  Itzhakom Perlmanom – samo u prošloj sezoni, nastupili su na nizu koncerata u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Splitska publika moći će uživati u programu dvojice virtuoza sastavljenom od djela Beethovena, Tartinija, Wieniawskyja, de Sarasate i Čajkovskog.

 

SLOBODA KLASIKE - program:

Ludwig van Beethoven: Sonata br. 7 u c-molu, Op. 30 No. 2/

Giuseppe Tartini: Sonata za violinu i klavir u  g-molu "Đavolji triler”

Pablo de Sarasate: Introdukcija i Tarantella, Op. 43/

Henry Wieniawsky:  “Legende”, Op. 17

Petar Iljič Čajkovski: “Valse-Scherzo”, Op. 34