Buža
Drama
Živko Jeličić

Buža

Sve naše slabosti i zavisti, male i velike zloće, toplina zaogrnuta u mediteranski jezičave grubosti... Gorko-slatka komedija Živka Jeličića frca od tih, tako (pre)poznatih motiva ispričanih kroz odnos "susjeda iz pakla", i upravo u tome leži njena ogromna popularnost.

Buža

Sve naše slabosti i zavisti, male i velike zloće, toplina zaogrnuta u mediteranski jezičave grubosti... Drama Živka Jeličića frca od tih, tako (pre)poznatih motiva ispričanih kroz odnos "susjeda iz pakla", i upravo u tome leži njena ogromna popularnost. Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine.

No, slava filmske Buže očito je urodila i takvim strahopoštovanjem radi kojega se ona iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama. A o tome koliko je potrebno bilo njeno scensko buđenje, svjedoči činjenica da je splitska kazališna verzija s redateljskim potpisom Zorana Mužića te u izvedbi Trpimira Jurkića, Joška Ševe, Ksenije Prohaske i Snježane Sinovčić Šiškov od premijere na prošlome Splitskom ljetu nasmijala tisuće gledatelja.

Autorski tim

Redatelj  Zoran Mužić
Scenograf  Dinka Jeričević
Kostimograf  Sara Lovrić Caparin
Skladatelj Mate Matišić
Oblikovanje svjetla Srđan Barbarić
Oblikovanje zvuka Tomislav Luetić

Uloge

šjor Vito  Joško Ševo
šjora Anježa  Snježana Sinovčić Šiškov
šjor Pere  Trpimir Jurkić
šjora Tereža  Ksenija Prohaska