Duo marimbi - Katarzyna Myćka i Filip Merčep
Koncert

Duo marimbi - Katarzyna Myćka i Filip Merčep

Katarzyna Myćka jedna je od najznačajnijih svjetskih marimbistica. Nazivana od kritičara „ona koja pleše s batovima“ na Splitskom ljetu će nastupiti uz mladog hrvatskog glazbenika Filipa Merčepa koji je na svjetsku glazbenu scenu ušao na velika vrata, bečkim nastupom u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika pred 45.000 gledatelja.

Duo marimbi - Katarzyna Myćka i Filip Merčep

Katarzyna Myćka, glazbenica poljskih korijena iz Stuttgarta rođena 1972, otkrila je marimbu kao idealan medij glazbenog izražavanja tijekom studija na glazbenim akademijama u Gdanjsku, Stuttgartu i Salzburgu. Sljedile su brojne nagrade i priznanja na međunarodnim glazbenim takmičenjima, te nastupi na najvažnijim marimba festivalima, poput onih u Osaki, Linzu i Minneapolisu, kao i oni solistički uz glasovite orkestre širom svijeta, primjerice Stuttgart filharmonijom, Simfonijskim orkestrima Bochuma i Göttingena, Poljskim komornom filharmonijom Sopot, Bečkim, Praškim komornim orkestrima, kao i onim iz Heilbronna, Pekinškim simfonijskim orkestrom, Camerata Israeli, filharmonijskim orkestrima iz Maribora, Neubrandenburga i Vogtlanda... Sve to uzdiglo je Katarzynu Myćku u rang jednog od vodećih pionira ovog još uvijek mladog instrumenta. Naime, velika koncertna marimba u svom današnjem obliku postoji od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Filip Merčep umjetnik je širokog spektra interesa i djelovanja. Diplomirao je 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika, a na hrvatskoj glazbenoj sceni aktivno je prisutan još od studentskih dana nastupajući na gotovo svim značajnijim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Muzičkog biennala Zagreb, Zadarskog ljeta, Šibenskog ljeta i Splitskog ljeta. Nastupao je s velikim brojem hrvatskih orkestara poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Puhačkog orkestra OSRH te osvojio neke od najprestižnijih nagrada: «Ivo Vuljević» Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. nagradu na natjecanju «Universal marimba competition» u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”. Filip Merčep posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u Europi stekao dodatnu naklonost publike.

Katarzyna Myćka bila mu je prvi marimbistički uzor, da bi mu kasnije postala kolegica i mentorica. Oboje su članovi Marimba kvarteta, a Filip je, pohađajući niz godina njezinu Marimba akademiju imao priliku raditi s najboljim svjetskim marimbistima i pedagozima za udaraljke, a 2015. godine je na poziv gđe. Mycke radio na istoimenoj akademiji kao asistent za komornu glazbu.

 

Astor Piazzolla: Tango br.1  u obradi za dvije marimbe

Arkaidusz Kątny: Chain 1 - za dvije marimbe

Arkaidusz Kątny: Chain 3 - za dvije marimbe

Arkaidusz Kątny: Chain 2 - za dvije marimbe

Astor Piazzolla: Tango br.2 – za dvije marimbe

Anna Ignatowicz: Passacaglia za vibrafon i marimbu

Anders Koppel: Toccata za marimbu i vibrafon

Astor Piazzolla: Tango br.3 – za dvije marimbe

Alejandro Viñao: Spanish Groove - za dvije marimbe