Novosti detalj SLJ 65

Kipar Kuzma Kovačić u susretu s Meštrovićem

Kipar Kuzma Kovačić u susretu s Meštrovićem

U sklopu ciklusa izložbi Umjetnik kod Meštrovića u vrtu galerije Meštrović, a u sklopu 65. Splitskog ljeta, akademski kipar Kuzma kovačić izložit će kiparsku instalaciju Mihi videtur. Autorica izložbe je Vesna Bulić Baketić a otvorenje će biti u četvrtak 18. srpnja u 20 sati.

Kipar Kuzma Kovačić u susretu s Meštrovićem

Kiparska instalacija donosi u vrt Meštrovićeve mediteranske kuće svjetlo Sredozemlja koje pamti i prenosi tisućljetnu tradiciju i vjeru. Istu onu koja Kuzmu Kovačića dotiče pri prvim hvarskim koracima, istodobno ga povezujući sa stoljećima kršćanske tradicije i duhovnosti čuvane u bazenu Sredozemnog mora. „Svjetlo Sredozemlja“, svjetlo vjere njegova su veza s Meštrovićem, ali su također i, nikad potrebnije, svjetlo istine i svjetlo umjetnosti. Središnji bijeli torzo, inspiriran Tizianovom Danajom, divljenje je antici iz koje je baština ovoga kraja potekla, ali i veza s istim mediteranskim krugom obalama kojega hodočasti, više od svega taknut onim što nalazi u Svetoj Zemlji.

Uz duboku, višeslojnu simboliku svakog elementa i djela napose, izložba je temeljena na baštini života kipara koja kaže da je sve hodočašće. Hodočašće hrvatskim nacionalnim prostorom i putevima kršćanstva…

Izložba će biti otvorena do 8. rujna