Novosti detalj SLJ 65

Hvaljena i nagrađivana predstava Hinkemann na 65. Splitskom ljetu

Hvaljena i nagrađivana predstava Hinkemann na 65. Splitskom ljetu

Hvaljena i višestruko nagrađivana predstava Hinkemann Ernsta Tollera u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Igora Vuka Torbice gostovat će na 65. Splitskom ljetu 19. srpnja izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split koja započinje u 21 sat. Predstava koja kroz dramu o životu ratnog vojnog invalida prelama cijelu situaciju u društvu premijerno je izvedena 2015. Ovjenčana s čak 13 nagrada u Hrvatskoj i regiji, među kojima su i Nagrada hrvatskog glumišta 2016. i Nagrada za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri predstava još uvijek intrigira zagrebačku publiku.

Hvaljena i nagrađivana predstava Hinkemann na 65. Splitskom ljetu

Drama Ernsta Tollera, važnog predstavnika njemačkog ekspresionizma, bavi se sudbinom Eugena Hinkemanna koji se vraća iz Prvog svjetskog rata kao invalid bez genitalija. Njegovi pokušaji integracije u društvo, traženja posla i održavanja normalnog bračnog života glavni su pokretači radnje. U ratu metak mu je odnio muškost, u miru kriza mu je, kao i tolikima drugima, odnijela egzistenciju, okolina ga mahom iskorištava ili u najmanju ruku slabo razumije (svejedno jesu li u pitanju obitelj, tobožnji prijatelji ili stranački drugovi), a on, da prehrani sebe i nevjernu ženu, ne samo da se mora baviti čovjeka nedostojnim poslom, nego baveći se njime gazi i vlastite najintimnije ideje i ideale. Tragična Tollerova tročinka iz 1923. postavlja ista pitanja kojima se i mi danas još bavimo: jesmo li ili nismo bili u tim ratovima? Naslovnu ulogu tumači Rakan Rushaidat pored kojeg u predstavi igraju i: Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Ćosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

U kritikama se ističe kako predstava „bespoštedno rastvara i »naživo operira« unutarnja razaranja Hinkemanna, pri tom ni prema sebi ni prema likovima ne pokazujući milosti“ te kako je „izvedba velike glumačke i autorske energije, koja na primjeru tragedije društva i pojedinca nakon jednog svjetskog rata želi govoriti o ovom vremenu, koje se nalazi pred opasnošću nove katastrofe“.

Sama predstava proglašena je najboljom hrvatskom dramskom predstavom 2015. dobivši nagradu hrvatzskog glumišta; najuspješnijom na Međunarodnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT, Novi Sad; bila je najbolja predstava 31. Gavellinih večeri, 21. Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu i Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci 2017. Rakan Rushaidat za naslovnu ulogu dobio je Nagradu hrvatskog glumišta, nagradu Mediteran Novog lista. Ozren Grabarić nagrađem je kao najbolji glumac 31. Gavellinih večeri, Festivala u Užicu i Festivala malih scena u Rijeci dok je redatelj Igor Vuk Torbica nagrade za najbolju režiju dobio na 31. Gavellinim večerima, na užičkom festivalu kao i na riječkom Festivalu malih scena.