Novosti detalj SLJ 65

Shirley Valentine, duhovita romantična priča o ženi koja se pokušava iščupati iz vlastite životne rutine

Shirley Valentine, duhovita romantična priča o ženi koja se pokušava iščupati iz vlastite životne rutine

Romantična komedija Shirley Valentine, monodrama u izvedbi Ksenije Pajić a u režiji Zorana Mužića i produkciji kazališne grupe Lectirum, na programu je 65. Splitskog ljeta u Meštrovićevom Kaštilcu u utorak 23. srpnja s početkom u 21 sat. Dirljiva i duhovita ispovijed žene koja se pokušava iščupati iz rutine u koju je upala djelo je-britanskog hit-dramatičara Willyja Russella. Po tekstu je sam autor napisao scenarij za istoimeni film snimljen 1989. a mjuzikl je s uspjehom igrao na West Endu i na Broadwayu.

Shirley Valentine, duhovita romantična priča o ženi koja se pokušava iščupati iz vlastite životne rutine

Shirley je žena nimalo neobične sudbine. Udala se za Joea, sagradila dom, rodila djecu... i negdje uz put postala ravnodušna i rezignirana, prestala se smijati. Ili, po njenim vlastitim rijačima: „...negdje putem dečko koji se zvao Joe pretvorio se u 'njega',  a Shirley se pretvorila u ovo, i ne mogu se sjetiti kad se to točno dogodilo. Kad je prestalo biti dobro.“ Nekoć buntovna djevojka, Shirley kreće u potragu za vlastitom izgubljenom srećom. S prijateljicom Jane odlazi na odmor u Grčku gdje ponovno otkriva sve ono što joj je kod kuće u Engleskoj nedostajalo. Upoznaje i simpatičnog lokalnog „galeba“ Kostasa i ono što je trebao biti samo dvotjedni odmor moglo bi postati nešto više, jedam sasvim novi život.

Komad je dvije godine nakon praizvedbe 1986. na sceni Everyman Theatre u Liverpoolu postavljen u West Endu u Vaudeville Theatre, oba puta s glumicom Pauline Collins kao interpretkinjom. Godine 1989. događa se premijera na Broadwayu u Booth Theatre i film za koji je scenarij napisao sam Russell. Uslijedio je čitav niz najuglednijih kazališnih nagrada poput, između ostalih, Laurence Olivier nagrade za najbolju novu komediju i za najbolju glumicu te nagrade Tony.

Ulaznice Shirley Valentine mogu se kupiti pojedinačno ili kao dio paketa ulaznica Tri ženske priče kojima se, uz popust od 20% ako se kupe zajedno, mogu nabaviti ulaznice i za predstojeće dramske predstave Marlene Dietrich i Ja koja imam nevinije ruke. Popust se može ostvariti kupnjom na blagajni Hrvatskog narodnog kazalište Split i online u web shopu na mrežnim stranicama Kazališta.