Novosti detalj SLJ 65

Solistički recital proslavljene Renate Pokupić

Solistički recital proslavljene Renate Pokupić

Proslavljena hrvatska operna diva mezzosopranistica Renata Pokupić na 65. Splitskom ljetu održat će solistički recital na sceni na otvorenom Meštrovićeva Kaštilca u srijedu 24. srpnja s početkom u 21 sat. Uz klavirsku pratnju Renate Hil izvest će repertoar s djelima Johannesa Brahmsa, Dore Pejačević,  Gabriela Fauréa, Georgea Enescua i Reynalda Hahna.

Solistički recital proslavljene Renate Pokupić

„Veličanstvena vokalna magija... prekrasan topao kremasti glas i izražajno scensko držanje koje je istovremeno zavodljivo i istinski potresno...Pokupić je suvereno vladala u arijama koje su istraživale zrele donje regije castrato glasa... spokojna i milostiva scenska pojava...njen glas bogatog srednjeg registra donio je blistavu toplinu ulozi...“ samo je to mali dio kritika koje su superlativima popratili brojne nastupe Renate Pokupić širom svijeta, u opernim kućama i koncertnim podijima kao što su Royal Opera House Covent Garden, BBC Proms, Washington National Opera, Melbourne Symphony Orchestra, Paris Chatelet... i brojnim drugim.

Najveći međunarodni uspjesi Renate Pokupić ukljućuju interpretaciju Idamantea u Mozartovom Idomeneju u produkciji Flamanske opere, Irene u Teodori koju je izvela sa Škotskim komornim orkestrom. Tu je, zatim, talijanski program s Nash ansamblom u Wigmore Hallu u Londonu, CPE Bachov Magnificat s Orkestrom Insula i Beethovenova Deveta simfonija pjevana uz Škotski nacionalni orkestar. Osim toga, Pokupić je u pratnji Rogera Vignolesa održala recital na Dunavskom festivalu umjetničke pjesme.

Renata Pokupić je za iznimne uspjehe i doprinose u hrvatskoj kulturi te promociji hrvatske kulture u svijetu odlikovana ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnica je nagrade Orlando koju dodjeljuju Dubrovačke ljetne igre i Hrvatska radiotelevizija, nagrade Milka Trnina koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, brojnih nagrada s međunarodnih pjevačkih natjecanja i priznanja za nastupe. Među njima su zahvale gradonačelnika Pariza i Grada Pariza.

Renata nastupa s vodećim dirigentima: Kurt Masur, Kazushi Ono, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Yannick Nézet-Séguin, Louis Langreé, Fabio Biondi, John Eliot Gardiner, William Christie, Paul McCreesh, Jérémie Rhorer, Emmauelle Haïm, Christophe Rousset, Carlo Rizzi, Jean-Christoph Spinosi, Laurence Cummings, Christian Curnyn.

Predstojeći splitski nastup Renata Pokupić otvorit će izvedbom četiri lieda iz bogatog opusa Johannesa Brahmsa. Slijedi sedam pjesama Dore Pejačević zaodjenutih gustom kasnoromantičnom harmonijom, kromatikom i tamnom paletom boja karakterističnih za stvaralaštvo prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. U nastavku će Renata Pokupić otpjevati pet solo-pjesama Gabriela Fauréa koje pripadaju najljepšim primjercima francuske mélodie, a potom dvije od  Sedam pjesama Clémenta Marota rumunjskog skladatelja Georgea Enescua koji je uglazbio stihove renesansnog pjesnika. Koncert će zaključiti pet pjesama Reynalda Hahna francuskog skladatelja venecuelanskih korijena čiji elegantni šarm lišen banalnosti priziva pariški fin-de-siècle.

Renata Hil koja će Renatu Pokupić pratiti na klaviru kao solistica, suradnica za glasovirom i komorna glazbenica nastupa u brojnim gradovima u Hrvatskoj i snima za Hrvatski radio i televiziju, a još od doba školovanja nastupa redovito i u inozemstvu.