Novosti detalj SLJ 65

Prvi cjelovečernji koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Glazba Split

Prvi cjelovečernji koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Glazba Split

Simfonijski puhački orkestar Glazba Split (GlaS), pod vodstvom Jakova Jurića, u sklopu 65. Splitskog ljeta očekuje prvi cjelovečernji koncert na kojem će 31. srpnja 2019., s početkom u 21 h, na Peristilu izvest neka od najpopularnijih djela glazbene literature za puhački ansambl uz izvanredne soliste, profesore s UMAS-a,  klarinetista Željka Milića i saksofonista Gordana Tudora.

Prvi cjelovečernji koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Glazba Split

Kao zagrijavanje za cjelovečernji koncert na Splitskom ljetu GlaS-u je poslužila izvedba scenske glazbe u operama Aida i Nabucco na ovogodišnjem festivalu. „Ovaj koncert od posebnog je značaja, kako za naš grad i orkestar, tako za cjelokupni smjer koji određujemo u amaterizmu puhačkih orkestara u Hrvatskoj. Koncertom želimo predstaviti najveću sekciju u Glazbi Split, simfonijski puhački orkestar, u kojemu ne sudjeluju samo puhači i udaraljkaši, nego gudači i harfa. Djela koja ćemo izvoditi prilagođena su najzahtjevnijoj publici klasične i filmske glazbe, ali i onima koji se više pronalaze u kvalitetnoj zabavnoj glazbi i jazzu.“, ističe dirigent Jakov Jurić, koji je magistrirao trubu u razredu Antona Grčara 2013. u Ljubljani, a  trenuto je časnik hrvatske vojske i trubač u Orkestru HRM-a. Uz orkestralno i solističko muziciranje, Jurić iza sebe ima i glazbenog pedagoškog iskustva, dok se kao voditelj Puhačkog orkestar Glazbena škole Josipa Hatzea dokazao na ovogodišnjem natjecanju HDGPP-a, gdje su osvojili prvu nagradu. Jedan je od osnivača Glazbe Split, kao i Marita Nera Pavlinović, nekadašnja studentica Željka Milića, a danas pročelnica Puhačkog odsjeka Glazbene škole Josipa Hatzea, koju ćemo na koncertu u sklopu Splitskog ljeta slušati kao koncertmajstoricu.

U izvedbi skladbi Escapades Johna Williamsa i Pequena Czarada Pedra Iturralda, GlaS-u će se pridružiti jedan od najboljih hrvatskih saksofonista, Gordan Tudor: „Odazvao sam se pozivu jer cijenim rad i trud ljudi odgovornih za osnivanje Glazbe Split te rad i rezultate voditelja Jakova Jurića koji je i s Puhačkim orkestrom Glazbene škole Josipa Hatzea napravio pravo malo čudo. Volio bih kada bi Glazba Split postatala simbol grada, kao što su gradski puhački orkestri po gradovima Španjolske pitanje gradskog prestiža. Naravno, tamo su orkestri profesionalni, a kod nas amaterski, ali zašto ne težiti nečem takvom.“ Na programu su i simfonijska poema Mojsije i Ramzes Satoshija Yagisawa, Morlački plesovi  Tonćija Ćićerića, Galeb i ja Zdenka Runjića, dok će dašak swinga na Peristil donijeti izvedba Sing, Sing, Sing Louisa Prima. Publiku očekuje i praizvedba skladbe Is She As Željka Milića, u kojoj će proslavljeni klarinetist nastupiti i kao solist, dok je za aranžman skladbe zaslužan još jedan profesor s UMAS-a, skladatelj i orguljaš Ivan Božičević.

Ideja ponovnog oživljavanja Gradske glazbe potakla je 2018. godine osnivanje amaterskog puhačkog orkestara koji je u kratkom periodu djelovanja već postao prepoznatljiv zvuk grada zahvaljujući nastupu na 21. Splitskom polumaratonu, Međunarodnom medicinskom kongresu Practical knowledge for students, u promenadi povodom Dana grada Splita te suradnji s  KUD-om Jedinstvo u sklopu njihovog obilježavanja 100. obljetnice kada su se prvi put u povijesti Stari splitski plesovi izveli uz puhački orkestar. Kao temelj orkestra poslužio je Puhački orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea, kojima su se pridružili i studenti UMAS-a te ostali studenti splitskog sveučilišta. Glazba Split zamišljena je kao glazbena oaza otvorena svim zainteresiranim građanima koji vladaju osnovama sviranja nekog od puhačkih instrumenata, a iako broji preko 50 članova, na naknadnim audicijama mogu im se pridružiti i ostali članovi.