Novosti detalj SLJ 65

Ludwigove pjesme - glazbeno-scenski program o životu velikog Beethovena

Ludwigove pjesme - glazbeno-scenski program o životu velikog Beethovena

Glazbeno-scenski program nazvan Ludwigove pjesme u petak 2. kolovoza s početkom u 21 sat u Meštrovićevom će Kaštilcu a u sklopu 65. Splitskog ljeta izvest će talijanski ansambl Umberto Giordano uz soliste Ivonu Bosančić Lasić, Marka Lasića i glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split Miju Jurišića. Jedinstveni je to portret Ludwiga van Beethovena s programom nešto manje poznatih skladbi, poput njegovih narodnih pjesama, uz transkripcije nekih najslavnijih mu djela. Glazbeni program bit će upotpunen čitanjem zamišljenog pisma Beethovenovog nećaka u kojem piše o stričevoj smrti.

Ludwigove pjesme - glazbeno-scenski program o životu velikog Beethovena

Život glazbenog genija koji je svojim opusom neizmjerno obogatio a i promijenio glazbenu povijest, osim kroz njegova glazbenog djela, odrazit će se i kroz zamišljeno pismo, djelo Francesca Sanvitalea, u kojem Karl von Beethoven piše engleskom izdavaču Georgeu Thomsonu o smrti svoga strica Ludwiga.

Narodne pjesme, premda danas pripadaju najslabije poznatom dijelu velikog opusa Ludwiga van Beethovena, žanr su u kojem je on ostavio najveći broj pojedinačnih skladbi, njih čak 179. Najzanimljivija skupina među njima su velike zbirke škotskih, velških i irskih narodnih pjesama, skladane uglavnom na engleske tekstove, koje se čine tim neobičnijima u Beethovenovu opusu, s obzirom da skladatelj nikada nije posjetio britansko otočje niti je imao ikakvih veza s Britanijom. Od njega ih je naručio ambiciozni škotski javni službenik, ujedno važan sakupljač narodnih pjesama, George Thomson, s kojim je Beethoven prva pisma izmijenio 1806. godine. Od Thomsona je Beethoven je dobivao originalne melodije, a tekstove su osigurali pjesnici poput Roberta Burnsa, Thomasa Moorea i dr.

Pored narodnih pjesama na porogramu predstojećeg koncerta bit će i transkripcije njegovih najslavnijih djela, poput simfonijskih djela te neke originalne skladbe za glasovir, violinu i violončelo kao što su dijelovi Patetične i Mjesečeve sonate, bagatella Za Elizu, parafraza na Odu radosti za trio, parafraza na uvod za Petu simfoniju i sl.

Komorni ansambl Umberto Giordano iz Foggije sačinjavaju glazbenici poznati po svojim zavidnim karijerama i suradnji s drugim uglednim glazbenicima. U Splitu će nastupiti violinist Dino De Palma, violončelist Luciano Tarantino i pijanist Marco Moresco. Njihovi originalni i rafinirani programi su odlično prihvaćeni od publike i kritike. Repertoar im čine djela od klasične glazbe do lirske opere a često u vlastitim izvedbama na originalan način kombiniraju različite umjetničke forme poput plesa i naracije. U predstojećoj splitskoj izvedbi pridružit će im se mladi pjevači splitske Opere mezzosopranistica Ivona Bosančić Lasić i bariton Marko Lasić kao i glumac Mijo Jurišić koji će čitati zamišljena pisma Karla von Beethovena Georgeu Thomsonu, djelo Francesca Sanvitalea koje je s engleskog preveo Goran Golovko.

Mezzosopranistica Ivona Bosančić Lasić redovita je vanjska suradnica opernog zbora HNK Split. Kao solistica debitirala je protekle kazališne sezone ulogom Ines u operi Trubadur, a zatim su slijedile uloge Clotilde u operi Norma i Grofica Ceprano u operi Rigoletto.  

Marko Lasić je od 2010. član opernog zbora HNK Split. Kao solist debitirao je ulogom Glasnika u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski, a daljnju solističku karijeru nastavlja ulogama u operama:  Maršal (Mještanin), Traviata (Baron Duphol), Carmen (Morales), Madame Butterfly (Il Commissario), Mala Floramye (Marinko), Moć sudbine (Fra Melitone), Atlantida (Pripovjedač, Bog svjetla), Trubadur (Grof Luna), Ero s onoga svijeta (mlinar Sima) i Rigoletto (Marulo).