Novosti detalj SLJ 65

Slobodan ulaz na koncert nagrađenih mladih glazbenika
8. Ciklus mladih glazbenika Mo Vinko Lesić

Slobodan ulaz na koncert nagrađenih mladih glazbenika

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split u nedjelju 4. kolovoza s početkom u 21 sat u suradnji 65. Splitskog ljeta i Glazbene mladeži Split koncert će održati mladi glazbenici Arsen Dalibaltayan i Elena Vargaš, pobjednici 8. Ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić. Ulaz na koncert je besplatan, s ulaznicama koje se predižu na blagajni Kazališta.

Slobodan ulaz na koncert nagrađenih mladih glazbenika

Na 8. Ciklusu mladih glazbenika mo. Vinko Lesić nastupilo je ukupno 28 mladih glazbenika. Odlukom žirija naslov pobjednika ponio je pijanist Arsen Dalibaltayan, a iznimno je drugom nagradom nagrađena violinistica Elena Vargaš. Za pobjednika i drugonagrađenu, osim statue i diplome Vinko Lesić, osiguran je i koncert u organizaciji Splitskog ljeta i Glazbene mladeži Split. U radu Žirija, pod predsjedanjem dr. sc. Mirjane Siriščević, sudjelovali su brojni poznati splitski glazbenici i muzikolozi.

Na koncertu će Arsen Dalibaltayan izvesti  Barkarolu op. 60 Frederica Chopina, Fantazije op. 116 Johannesa Brahmsa i Preludije op. 23 br. 5, 6 i 2 Sergeja Rahmanjinova. Elena Vargaš svirat će Sonatu broj 3 u c-molu , op. 45 Edwarda Griega, II. Nigun (Improvizacija) Enesta Blocha i mazurku iz Pet skladbi za violinu i klavir op. 81 Jeana Sibeliusa. Na kraju će koncerta Dalibaltayan i Vargas zajedno izvesti Beau Soir Claudea Debussyja.

Arsen Dalibaltayan rođen je 2003. u obitelji istaknutih glazbenika. Od 2009. do 2016. bio je učenik Glazbene škole P. Markovca u Zagrebu, u razredu Jasne Reba, a trenutno je učenik četvrtog razreda srednje škole u razredu Rubena Dalibaltayana. Od 2014. godine također je student Međunarodne muzičke akademije u Liechtensteinu. Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima HDGPP-a, na međunarodnim natjecanjima Ars nova u Trstu, Citta di Gorizia, Mladi virtuozi u Zagrebu, Zlatko Grgošević, natjecanju EPTA-e u Osijeku, Virtuosi di musica (Češka) te Jurica Murai u Varaždinu. Više puta sudjelovao je na koncertima Memorijala Darko Lukić u Osijeku, koncertima u organizaciji EPTA-e, festivalu Next generation u Bad Ragazu i festivalu Classical Young Stars Concert Series u Beču.

Elena Vergaš rođena je u Zagrebu 1997. godine. Studentica je četvrte godine Umjetničke akademije u Splitu u klasi prof. Evgenie Epshtein. Violinu je počela svirati s devet godina u klasi prof. Karla Velikog. Osvojila je dvije druge nagrade na regionalnom Natjecanju učenika i studenata glazbe u Velikoj Gorici, prvu nagradu na istom natjecanju u Zadru, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi i prvu nagradu na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Zagrebu. Bila je članica Komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži, Orkestra HNK Split te članica Splitskih virtuoza.