Udovice
Drama
Sławomir Mrożek

Udovice

HNK u Osijeku

Dvije udovice, čavrljajući o svojim preminulim muževima, iznenada otkrivaju kako je svaka od njih bila u vezi s mužem one druge.Od uzvišene i tužne, situacija se preobraća u smiješnu. 

1h 30 min, predstava se igra bez pauze

HNK u Osijeku

Dvije udovice, čavrljajući o svojim preminulim muževima, iznenada otkrivaju kako je svaka od njih bila u vezi s mužem one druge.Od uzvišene i tužne, situacija se preobraća u smiješnu. 

Udovice

Udovice

„Udovice su napisane nakon pet godina pauze u mojoj dramaturškoj djelatnosti. (…) pred kraj 1989. našao sam se u Meksiku. Zajedno sa svojom ženom, Susanom Osorio, nastanio sam se na gorskom ranču zvanom La Epifania. (…) Nakon godine dana renovacije i gradnje ranča preživio sam tešku i opasnu operaciju, nešto iz područja kardiologije te je oporavak trajao još jednu godinu. Po oporavku, između siječnja i travnja 1992. napisao sam Udovice.“ Situacija životne opasnosti i meksička kultura u kojoj smrt nije tabu, već se o njoj govori kao o nečemu poznatom i svakodnevnom te je od malih nogu prisutna u odgoju djece, zasigurno su pogodovali nastanku ove drame. I premda ovo nije prvi put da se kod Mrożeka javlja problem smrti (smrt je uvijek bila prisutna u Mrożekovim djelima – u obliku opasnosti, ubojstva, pokušaja samoubojstva), u Udovicama ju Mrożek po prvi puta stavlja u središte problema samoga djela. Jednočinka Udovice je Mrożekov povratak teatru apsurda, to je određena alegorija kazališta u kojoj se Konobar predstavlja u ulozi dramaturga i šaptača. Ona je svojevrsni preokret u smjeru black comedy, pesimistička vizija svijeta koji je neraskidivo vezan sa smrću, mada apsurdni dijalog i akcija daju komadu ironični smisao. Drama započinje susretom dviju udovica koje je spojila zajednička smrt muževa. Umrli su u dvoboju, ispostavlja se da su sahranile ne samo muževe, već i ljubavnike. Dijalog podsjeća na mehaničko brbljanje, tipičnu stereotipnu konverzaciju koja u svojoj konstrukciji podsjeća na slavni dijalog u Ćelavoj pjevačici. Kad se pojavi Treća u njoj će pronaći uzrok svoje nesreće.

Prevoditelj Pero Mioč
Redatelj i scenograf  Jasmin Novljaković
Suradnik scenografa  Davor Molnar 
Kostimografkinja i scenski pokret  Jasminka Petek Krapljan 
Skladatelj Igor Valeri 
Oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia

 

Udovica prva Matea Grabić Ćaćić
Udovica druga Ivana Soldo Čabraja
Udovica treća Ivana Gudelj Tešija
Gospodin prvi Antonio Jakupčević
Gospodin drugi Aljoša Čepl
Konobar Miroslav Čabraja