Hrvoje Dumančić
Izložba
Umjetnik kod Meštrovića

Hrvoje Dumančić

Muzeji Ivana Meštrovića

U prostoru ljetne vile Ivana Meštrovića bit će izloženo djelo Hrvoja Dumančića u sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića.

Izložba traje od 21. srpnja do 3. rujna 2023. 

 

Muzeji Ivana Meštrovića

U prostoru ljetne vile Ivana Meštrovića bit će izloženo djelo Hrvoja Dumančića u sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića.

Izložba traje od 21. srpnja do 3. rujna 2023. 

 

Hrvoje Dumančić

Hrvoje Dumančić

Ciklus izlaže prvenstveno suvremenu skulpturu u prostoru ljetne vile Ivana Meštrovića. Uz ispunjavanje umjetnikove želje da njegov dom bude mjestom okupljanja umjetnika i zaljubljenika u umjetnost, izložbe iz ciklusa „Umjetnik kod Meštrovića“ spajaju baštinu jednoga od najpoznatijih hrvatskih kipara s umjetnicima koji dolaze nakon njega te omogućavaju promatranje umjetničkog kontinuiteta ovoga podneblja. Izložbeni ciklus „Umjetnik kod Meštrovića“ od 2010. godine u Meštrovićevom fizičkom i duhovnom prostoru ugošćava djela jednog suvremenog umjetnika. 
Do sada su izlagali: Zlatko Bourek, Matko Trebotić, Dalibor Stošić, Vasko Lipovac, Marija Ujević Galetović, Kažimir Hraste, Enca Kovačević, Frano Missia, Kuzma Kovačić, Peruško Bogdanić i Nikola Vrljić.  Tijekom ljeta 2023. izlaže akademski kipar Hrvoje Dumančić.
 

Hrvoje Dumančić rođen je u Zagrebu 1975. godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 1994. godine, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na kiparskom odsjeku, 1998. godine.

Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika, The Society of Equestrian Artists iz Londona te International Association ArAnimA iz Francuske. Dobitnik je prve nagrade za skulpturu “Aramis” na “Xe Salon International de Saumur” u Francuskoj 2002. godine. Studijski je boravio u umjetničkoj kući “La Colombiere” u Saumuru 2003. godine (stipendija Francuskog instituta). U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje dva mjeseca je boravio u ateljeu Cité Internationale des Arts u Parizu 2011. godine. Sudjelovao je na međunarodnim izložbama “Salon d'Art Equestre” i “Salon du Cheval” u Parizu te izlagao na skupnim izložbama “The Horse in Art”, Mall Galleries — London i "Arte Equinus 3" (SAD). Na Trećem Svjetskom konjičkom festivalu organizirao je samostalnu izložbu skulptura u Samuel Tessedik Museum, Szarvas — Mađarska kao i samostalnu izložbu u galeriji “Chapelle St. Jean” u Saumuru 2009. godine te samostalnu izložbu u Rueil Malmaisonu u medijateci “Jacques Baumel“. Izlagao na tridesetak skupnih i 15 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osnovni motivi njegovih umjetničkih radova su konji. Svojim umjetničkim radom zalaže se za popularizaciju umjetnosti na temu konja.