Novosti / Objavljeno: 3/30/2012

Pijanistički recital mlade Cassandre Wyss u foyeru

Pijanistički recital mlade Cassandre Wyss u foyeru

Pijanističkim recitalom u foyeru u ponedjeljak, 2. travnja koncertnoj će se publici predstaviti mlada pijanistica iz Liechtensteina Cassandra Wyss. Na programu recitala koji će započeti u 20 sati su djela Wilhelma Stenhammara i Franza Liszta

Pijanističkim recitalom u foyeru u ponedjeljak, 2. travnja koncertnoj će se publici predstaviti mlada pijanistica iz Liechtensteina Cassandra Wyss. Na programu recitala koji će započeti u 20 sati su djela Wilhelma Stenhammara i Franza Liszta.

Devetnaestogodišnja Cassandra Wyss životnu je punoljetnost proslavila lani i umjetnički proslavljena prvim CD-om na kojemu interpretira djela švedskog skladatelja, pijanista i dirigenta Wilhelma Stenhammara. Snimljen za berlinsku glazbenu tvrtku Capriccio u studenom 2011. CD se na svjetskom tržištu pojavljuje u svibnju 2012. pa je njen splitski recital ujedno i promocija samog CD-a.

Osim kao solistica, Cassandra Wyss često nastupa i u duetu s francuskim pijanistom Jeanom Lemaireom koji je ujedno i njen korepetitor. Studij klavira na Mozarteumu u Salzburgu započela je 2008. kao učenica Karl-Heinza Kämmerlinga, da bi kasnije studirati nastavila u klasi američkog pijanista Stana Forda.

Danas je Cassandra zapaženo pijanističko ime koje puni koncertne podije Europe i Kine, bilježeći visoko ocijenjene nastupe na brojnim festivalima te surađujući ne samo s kolegama iz svijeta glazbe, nego i s umjetnicima iz drugih područja. Tako Cassandra kao pijanistica predstavlja Liechtenstein na svjetskoj EXPO izložbi 2010. u Shanghaiju, a 2011. pod vodstvom poznatog njemačkog komičara Herberta Feuersteina oduševljava kritiku i publiku Mozart festivala u Würzburgu. Na tom festivalu nastupit će i ove godine zajedno s Komornom orkestrom iz Bremena i to s Koncertom za klavir u A-Duru, br. 23. KV 488.

Pijanističku karijeru Cassandra je započela još kao trinaestogodišnjakinja i to Bachovim koncertom za klavir u f-molu (BWV 1056) kojega je sa Zagrebačkim solistima pod ravnanjem Bore Martinića izvela prvo u Hrvatskoj (Čakovec), a potom i u Liechtensteinu.

Komornoj glazbi Cassandra se intenzivnije posvećuje od 2009. izvodeći u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Liechtensteinu brojna djela za dva klavira, a značajan dio 2012. godine posvećen je njenim nastupima s mladim korejskim baritonom Byeong-in Parkom i interpretacijama Schubertovih skladbi.

Brojni glazbeni interesi Cassandre Wyss posljednjih godina očituju se i u pripremama za vokalnu solističku karijeru. Pjevanju je podučava čuveni meksički tenor Francisco Araiza, a kazališnoj glumi Peter Arens, pripremajući je za ulogu Zerline u Mozartovom Don Giovanniju polovicom 2013. godine.

Kao dobitnica brojnih nagrada na klavirskim, komornim i vokalnim natjecanjima Cassandra Wyss je i stipendistica najpoznatije nacionalne zaklade SIAA (Sic itur ad astra).

Na predstojećem će splitskom nastupu Cassandra izvesti Tri fantazije i Sonatu u As-Duru, op. 12, djela nastala 1895. godine, te Baladu br. 2 . u h-molu Franza Liszta iz 1853.