Novosti / Objavljeno: 8/7/2012

Država i njezino kazalište - predstavljanje knjige Snježane Banović

Država i njezino kazalište - predstavljanje knjige Snježane Banović

Na Carrarinoj poljani 07. kolovoza s početkom u 21 sati Velimir Visković i Dražen Lalić predstavit će knjigu „Država i njezino kazalište“ poznate hrvatske kazališne redateljice Snježane Banović u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Profil. Predstavljanju će prisustvovati i autorica.

Na Carrarinoj poljani 07. kolovoza s početkom u 21 sati Velimir Visković i Dražen Lalić predstavit će knjigu „Država i njezino kazalište“ poznate hrvatske kazališne redateljice Snježane Banović u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Profil. Predstavljanju će prisustvovati i autorica.

Knjiga je nastala kao rezultat opsežnih proučavanja povijesne građe o Hrvatskom državnom kazalištu u razdoblju 1941 – 1945. poduzetih u sklopu izrade doktorskog rada autorice. „Kazalište je zrcalo svakoga društva, a za sistematiziran sustav NDH najveće nacionalno kazalište imalo je prosvjetiteljsku ulogu za promicanje poruka o novom preporodu hrvatske kulture“, rekla je u Snježana Banović. „Osim na unutarnjem planu, gdje je pozornica zagrebačkog HNK bila mjesto s kojega su se slale poruke o novom etičkom poretku i političkim idejama Ante Pavelića, to kazalište imalo je zadaću promicati hrvatsku kulturu u inozemstvu kao zapadnjačku, blisku germanističkoj i talijanskoj, te se izdvojiti iz konteksta balkanske i srpske regije“, ustvrdila je Banović.

Autorica je istražila fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva i Državnoga arhiva u Zagrebu te arhiva Zavoda za teatrologiju HAZU i NSK. Obradila je i brojne ostavštine glumaca, redatelja te ostaloga kazališnog osoblja, a proučila je i komentirala postojeću teatrološku literaturu, publicistiku i političku historiografiju koja dotiče to razdoblje.

U knjizi je istražen niz dosad nepoznatih događaja u četverogodišnjem razdoblju djelovanja središnjega kazališta NDH, koje je unutar strogog ustaškoga koncepta trebalo biti nositeljem novoga duhovnog i materijalnog preporoda hrvatske kulture. Prikazuje i sudbine istaknutih pojedinaca unutar tog kazališnog korpusa, čije je doprinose potpuno zasjenilo kasnije ideološko uvrštavanje cjelokupne ustaške kulturne produkcije u područje nedostojno znanstvenog proučavanja.

Dok se, zahvaljujući filmu Branka Ivande, zna kako je završila dječja glumačka zvijezda HNK Lea Deutsch, manje su poznate sudbine ostalih kazalištaraca koji su bili nepodobni za taj totalitarni režim. Banović je svoju knjigu posvetila upravo četvorici od njih, mladim glumcima Veljku Iliću, Vojku Kaviću, Radi Sladiću i Ivanu Štrku, koji su strijeljani zbog svojih uvjerenja.

Stoga se ova knjiga čita ne samo kao vrijedan znanstveni prilog istraživanju jednog slabo istraženog područja naše kulturne i političke povijesti, već i kao impresivna rekonstrukcija cjelokupnoga društvenoga života u razdoblju NDH.

Odlomke iz knjige će čitati glumci Matija Kačan i Marija Šegvić.

Snježana Banović rođena je 1963. u Zagrebu, gdje je studirala francuski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu. Akademiju dramske umjetnosti – odsjek Kazališna režija i radiofonija diplomirala je 1990. u klasi prof. Georgija Para. Usavršavala se na brojnim stipendijama u inozemstvu od čega treba izdvojiti Fullbrightovu stipendiju 1997. na sveučilištu Yale u USA, ljetnu kazališnu školu u Marly le Roi u Francuskoj 1994. te stručni program Leadership as Performance Art na Chicago Graduate School of Bussiness u Londonu 2006. godine. Godine 2011. doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. godine predaje na Akademiji dramske umjetnosti.

Tijekom 2001. bila je članica Vijeća za kazalište Ministarstva kulture RH i Predsjednica Vladinog Povjerenstva za Dramu Dubrovačkih ljetnih igara. Od veljače 2001. do studenog 2002. bila je ravnateljica Drame HNK Zagreb. Godine 2007. bila je ravnateljica Ustanove u kulturi Rachlin i Friends u Dubrovniku.

Do danas je ostvarila preko trideset režija u Hrvatskoj i u inozemstvu i to u kazalištima DK Gavella, HNK Zagreb, HNK Rijeka, HNK Osijek, ITD, Kerempuh, Komedija, Novi život, Žar ptica, Kazalište Virovitica, KMD Dubrovnik, Atelje 212 Beograd, ITI Prag, HNK Varaždin, Mala scena Zagreb, Hrvatski radio, WSC Theatre, Nebraska USA.