Novosti / Objavljeno: 8/9/2012

Kajana Pačko i Javor Bračić izvode Beethovena, Blocha, Rossinija, Dutilleuxa i Griega

Kajana Pačko i Javor Bračić izvode Beethovena, Blocha, Rossinija, Dutilleuxa i Griega

U sklopu koncertnog programa 58. Splitskog ljeta u četvrtak, 09. kolovoza na Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu s početkom u 21 sat violončelistica Kajana Pačko i pijanist Javor Bračić izvest će koncert na čijem su programu djela Rossinija, Beethovena, Griega, Blocha i Dutilleuxa.

U sklopu koncertnog programa 58. Splitskog ljeta u četvrtak, 09. kolovoza na Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu s početkom u 21 sat violončelistica Kajana Pačko i pijanist Javor Bračić izvest će koncert na čijem su programu djela Rossinija, Beethovena, Griega, Blocha i Dutilleuxa.

Grad Split karijeru Kajane Pačko s ponosom prati još od njenih početaka, a iskonsku muzikalnost ove danas svjetski zapažene čelistice struka je također isticala još od njenih prvih nastupa. Začuđujuća zrelost muziciranja Kajanu je karakterizirala oduvijek, a danas se njene interpretacije s nestrpljenjem očekuju diljem svijeta, bilo da je riječ o klasičnom, romantičkom ili repertoaru dvadesetog stoljeća. Zadnji nastup u rodnom gradu bio joj je na Splitskom ljetu 2009. godine, kada je oduševila publiku u zajedničkom nastupu s violinistom Tristanom Theryjem i Stefanom Milenkovićem, svjetski poznatim violinskim virtuozom.

Za koncert u Splitu Kajana Pačko i Javor Bračić pripremili su primamljiv presjek glazbe svih tih razdoblja, počevši od Beethovenovih Varijacija na temu“Bei Männern, Welche Liebe Fühlen“ iz Mozartove Čarobne frule,, preko Hebrejske meditacije Ernesta Blocha, Suze za violončelo i glasovir Gioachina Rossinija, te Tri strofe na ime Sacher - za violončelo solo Henrija Dutilleuxa. Nakon pauze na programu je Sonata za violončelo i glasovir u a-molu, op. 36 Edvarda Griega.

Kajana Pačko (Split, 1985.) violončelo počinje učiti kod prof. Vladimira Lukasa u glazbenoj školi “Josipa Hatzea“, a od 1997. nastavu istodobno pohađa i kod prof. Valtera Dešpalja, u čijem razredu već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao stipendistica međunarodnog fonda Vladimir Spivakov predstavljala je Hrvatsku na koncertu održanom 2002. godine u Moskvi. Surađuje potom sa gotovo svim istaknutim hrvatskim dirigentima i orkestrima, paralelno se usavršavajući kod uglednih pedagoga: D. Geringas, F. Helmerson, G. Hoffman, A. Bylsma, J. P. Maintz i drugi. Njeni recitali ili dueti s renomiranim glazbenicima poput Stefana Milenkovića, Martine Filjak i Tristana Therya popraćeni su velikim uspjesima i to na europskim festivalima kao “Musique en Cote Basque” u St. Jean de Luzu, “Art Masters” u St. Moritzu, “Exzellenz-Konzerte” u Berlinu, “Diabelli Sommer” u Mattseeu, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu 2011. osniva gudački trio s violinistom Tristanom Theryiem i violistom Adrienom Boisseau s kojima će 2012 , uz nastupe na festivalima poput “Next generation music festival” u Bad Ragazu i “Musique en Cote Basque” u St. Jean de Luzu, snimiti i nosač zvuka za belgijsku diskografsku kuću s djelima Bacha i Mozarta.

Javor Bračić (Zagreb, 1985.) svoje glazbeno obrazovanje započeo je na zagrebačkoj glazbenoj školi Pavao Markovac u klasi profesorice Jelice Kuzmin. Studij glasovira završio je na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu u klasi Karl-Heinza Kämmerlinga, a od 2009. je na poslijediplomskom studiju na Mannes Collegeu u New Yorku u klasi Pavline Dokovske.

Tijekom glazbenog školovanja pohađao je majstorske tečajeve istaknutih umjetnika, nastupao i održao recitale u Hrvatskoj, Norveškoj, Mađarskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji. Nagrade na pijanističkim natjecanjima osvojio je u Belgiji, Italiji i Hrvatskoj. Dolaskom u New York intenziviraju se njegovi nastupi i to na prestižnim pozornicama kao što su Steinway Hall, Carnegie Hall, Metropolitan Museum, Ana Tzarev Gallery, New York Historical Society. U International House New York organizira uspješan ciklus predavanja o glazbi Music Lecture Series - Javor Bračić & Friends. Objavio je nosač zvuka Tribute to Haydn. Intenzivno se bavi i komornim muziciranjem te surađuje s violisticom Antoniom Loges i pijanisticom Justine Verdier s kojima osvaja nagrade na međunarodnim natjecanjima za komorno muziciranje.