Novosti / Objavljeno: 5/10/2013

Svjetska jazz senzacija Anat Cohen u HNK Split

Svjetska jazz senzacija Anat Cohen u HNK Split

Anat Cohen, jedna od vodećih glazbenica svjetske jazz scene nastupit će sa svojimAnat Cohen Quartetom u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak 14. svibnja. Izraelsku klarinetisticu i saksofonisticu Udruga jazz novinara (Jazz Journalists Association) još od 2008. do danas proglašava najboljim svjetskim jazz klarinetistom, ugledni Down Beat magazin je više godina uzastopce uvrštavao na prvo mjesto klarinetista u usponu karijere, a visoke pozicije zauzima i u kategorijama tenor i sopran saksofonista.

Anat Cohen, jedna od vodećih glazbenica svjetske jazz scene nastupit će sa svojim Anat Cohen Quartetom u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak 14. svibnja. Izraelsku klarinetisticu i saksofonisticu Udruga jazz novinara (Jazz Journalists Association) još od 2008. do danas proglašava najboljim svjetskim jazz klarinetistom, ugledni Down Beat magazin je više godina uzastopce uvrštavao na prvo mjesto klarinetista u usponu karijere, a visoke pozicije zauzima i u kategorijama tenor i sopran saksofonista.

Sve je to samo dio brojnih priznanja i potvrda vrhunske klase ove virtuozne glazbenice karizmatičnog scenskog nastupa, redovite gošće najuglednijih svjetskih jazz festivala, kao što su Newport Jazz Festival, Montreal International Jazz Festival, Tudo É Jazz Festival i North Sea Jazz Festival. Kritičar Chicago Tribunea o njoj je zapisao: „Lirska ljepota njenog tona, lakoća i protočnost njene tehnike i ekstrovertni nastupi čine njenu glazbu pristupačnu svima“.

Anat Cohen u Split dolazi u sklopu promocije svog najnovijeg albuma Claroscuro, objavljenog u rujnu prošle godine. Claroscuro nosi naslov prema španjolskoj riječi za igru svijetla i sjene. Album demonstrira Coheninu snalažljivost u poigravanju raznovrsnim globalnim glazbenim stilovima – od kreolskih šansona New Orleansa i evergreen swinga Artieja Shawa do afričkih groovea, brazilskih sambe i chora i drugih, a album uključuje i općepoznate „klasike“ kao što su La vie en rose i Ohla Maria od Jobima. Uz Anat Cohen u Splitu će, u sklopu njena kvarteta, koji je osnovala 2004, nastupiti i sjajni pijanist Jason Lindner, bubnjar Daniel Freedman te basist Stefano Senni.

Rođena u Izraelu u glazbeničkoj obitelji Anat Cohen je u Sjedinjenen Države doselila 1996. Uz jazz glazbu počela je svirati u raznim glazbenim stilovima u kojima je klarinet dio tradicije, između ostalog u klezmer i brazilskoj glazbi, dixielandu, te kolumbijskoj i venecuelanskoj folk glazbi. Nastupa diljem svijeta, uključujući najprestižnije jazz klubove Poput Village Vanguarda i Jazz Standarda, surađujući s poznatim jazz glazbenicima. Do sada je izdala 11 albuma, solo ili kao leader sastava Anzic Orchestra, Choro Ensemble i 3 Cohens.